De keuken van Namibië
Het eten in Namibië is lekker en gevarieerd, ook al is het minder geraffineerd dan op sommige andere bestemmingen. De Duitse en Zuid-Afrikaanse invloeden zijn sterk aanwezig en zorgen voor een interessante mix aan gerechten. De Namibiërs zijn meesters in het koken op de braai. Antiloop, struisvogel, krokodil en rund staan dagelijks op het menu. In Namibië eet je ook lekkere oesters en de appeltaart van de Moose McGregor Desert Bakery in Solitaire is legendarisch.
Duitse invloeden
Na de aankomst van Adolf Lüberitz in 1883 werd een deel van Zuid-Namibië uitgeroepen tot Duits protectoraat. Het gebied breidde zich verder uit en tot vóór de Eerste Wereldoorlog kende de kolonie een grote groei. Veel nakomelingen van de Duitse kolonisten bleven in Namibië en we vinden de invloeden van de Duitse keuken nog altijd terug in lokale gerechten.
Overal in Namibië vind je heerlijk gebak. Naast het universele brötchen is er apfelstrudel, Zwarte Woud taart en stollen. Ook roggebrood is ingeburgerd in Namibië. In Swakopmund moet je zeker eens langsgaan bij Café Anton en voor appeltaart stop je best in Solitaire. De meeste restaurants hebben typische gerechten zoals schnitzel op het menu maar ook zuurkool en Frankfurter worst. Wij aten de heerlijkste aardappelsalade bij geroosterde springbok in de Duitse bar stube Kucki’s in Swakopmund.
Zuid-Afrikaanse invloeden
De nabijheid en het beheer van Zuid-Afrika over Namibië liet ook sporen achter in de Namibische keuken. Er is geen feest in Namibië zonder een braai. Grote stukken vlees of spiesjes worden dan boven een open houtvuur geroosterd. Steaks van kudu, gemsbok en springbok zijn zeer mals en smaakvol maar ook het lokaal gekweekte lams- en rundsvlees is van topkwaliteit. In de Bagatelle Kalahari Ranch aten we de heerlijkste geroosterde braaiwors, een kruidige braadworst van kudu. In Damaraland Camp genoten we van een uitgebreide braai tijdens de wekelijkse boma, een diner rond een groot kampvuur onder de sterrenhemel.
In Namibië vind je ook biltong, de Zuid-Afrikaanse beef jerky. Lange strips rundsvlees of wild worden eerst gemarineerd in een mengeling van bruine suiker, azijn en Worcestershire saus. Na 24 uur worden de strips al hangend gedroogd in een goed geventileerde kast. Biltong is de perfecte snack maar is ook lekker verwerkt in een fris slaatje. Je kan biltong kopen op verschillende plaatsen in het centrum van Swakopmund.
Een Namibische klassieker met Zuid-Afrikaanse roots is de fameuze potjiekos. Met de term wordt eigenlijk een stoofschotel bedoeld en daar kan net zoals bij ons van alles in zitten. Je kan een potjiekos van kip, vis of vlees maken met naar keuze rijst, aardappelen, pompoen of andere groenten. De stoofpot wordt buiten klaargemaakt in een gietijzeren kom boven een open vuur.
Vis langs de kust
Langs de Atlantische kust staat vis dikwijls op het menu. Kabeljou wordt lokaal voor de kust gevangen. Uit diepere wateren komen tong, heek, zeeduivel en kingklip, een lokale palingachtige vis met een delicate smaak. De vis wordt in de pan gebakken, geroosterd of gefrituurd zoals een fish & chips. Een zeer goed adres voor visgerechten is The Tug in Swakopmund.
Verder langs de zuidelijke kust ter hoogte van Lüberitz wordt vooral langoest gevangen. De Walvisbaai bij Swakopmund is gekend voor oesters. We proefden de lokale oesters tijdens een catamarancruise in de baai. De Namibische oesters zijn groot en vlezig en goed geschikt voor warme bereidingen.
Bier en wijn
Bier en wijn worden overal in Namibië gedronken. De meeste restaurants hebben een mooie wijnkaart met een groot aanbod van Zuid-Afrikaanse wijnen. In The Tug dronken we een heerlijke pinot noir van het wijngoed Iona, gelegen in de Elgin vallei nabij Kaapstad. In Little Ongava serveerde Nicci ons een pinot noir van Mofam Wines, de afkorting van Moore Familly. De familie is één van de eigenaars van Ongava Game Reserve en de wijn is niet te koop in de handel. Nicci had maar 7 flessen over en we genoten van iedere slok.
Bier wordt graag gedronken in Namibië. Het is van zeer goede kwaliteit en wordt lokaal gebrouwen in Windhoek volgens de regels van het Duitse Reinheitsgebod. De 500-jaar oude warenwet bepaalt strikt welke ingrediënten mogen gebruikt worden om bier te brouwen.