De appeltaart van Moose McGregor
Solitaire, een gehucht te midden van de Namib woestijn, heeft niet meer te bieden dan een benzinestation en een paar services. Tóch is het een hotspot voor iedere reiziger op de baan tussen Walvis Bay en Sesriem. De trekpleister is de beroemde bakkerij van Moose McGregor waar je de lekkerste appeltaart in Namibië eet.
Solitaire
Solitaire werd in 1948 gesticht door Willem van Coller. Hij kocht 33 duizend hectaren land van de Namibische regering om een schapenboerderij te starten. Volgens de legende gaf zijn echtgenote aan de nederzetting de naam Solitaire omdat het woord zowel naar iets kostbaar als naar de eenzaamheid verwijst. Solitaire ligt op de C14, juist in het midden tussen Walvis Bay en Maltahohe. Alleen is het 200 km rijden naar elk van de stadjes. Willem bouwde een benzinestation, een winkel en later ook een kerkje. In 1968 verkocht Willem zijn boerderij met het omringende land aan Peter Maritz, de schoonbroer van Moose McGregor.
Percy “Moose” McGregor woonde gedurende jaren met zijn schoonbroer Peter in het kleine, eenzame Solitaire. De echtgenote van Peter was met de kinderen vertrokken naar Windhoek en kwam hem alleen met Kerstmis bezoeken. Wilde dieren en het desolate landschap waren hun enige gezelschap.
Buiten het benzinestation is er in Solitaire een algemene winkel, een kleine lodge, en de bakkerij met een café. De plek heeft wel iets. Karkassen van vintage auto’s en trucks zijn verspreid over het terrein en doen denken aan een filmset in de woestijn van Californië tijdens de jaren 1950.
De appeltaart van Moose McGregor.
Moose McGregor baatte in Solitaire de bakkerij uit en maakte de heerlijkste appeltaart die zeer geliefd werd bij reizigers. Moose is intussen gestorven op 57-jarige leeftijd. Zijn bakkerij bestaat nog altijd en je kan er de heerlijke appeltaart proeven, recht uit de oven en gemaakt volgens zijn recept.
Er bestaan oneindig veel recepten voor appeltaart en die van Moose zullen we nooit kennen want het is en blijft een familiegeheim. Ik kan de taart alleen maar namaken en hopen dat mijn recept een goede benadering is van de appeltaart van Moose McGregor. Zijn taart bestaat uit een dikke laag gestoofde appels met kaneel op een knapperige korst met daarboven een heerlijke crumble.
Recept: appeltaart met crumble
Gebruik voor dit recept een taartvorm van 22 of 24 cm doorsnede. Kies een appelsoort die weinig vocht bevat zoals Granny Smith, Jonagold, Cox Orange of Boskoop.
Ingrediënten:
- 1 verse voorgerolde kruimeldeeg
- 1,5 kg appelen
- Sap van ½ citroen
- 75 g rietsuiker
- 1 koffielepel kaneel
- ¼ koffielepel nootmuskaat
- ¼ koffielepel zout
- 1 eetlepel bloem
Ingrediënten voor de crumble:
- 175 g koude boter
- 175 g bloem
- 75 g amandelpoeder
- 50 g 5-granenvlokken
- 75 g rietsuiker
- 75 g blonde kandijsuiker
- ½ koffielepel kaneel
-
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed de taartvorm met de kruimeldeeg, prik gaatjes met een vork en zet de taartbodem in de diepvries.
Schil de appelen en verwijder het klokhuis. Snij de appelen in schijfjes van 3 mm en meng ze in een mengkom met het citroensap. Meng de rietsuiker met de specerijen, het zout en de bloem. Verdeel over de appelen en meng goed zodat alle schijfjes bedekt zijn met het suikermengsel.
Maak nu de crumble. Snij de koude boter in blokjes. Doe ze samen met alle andere ingrediënten voor de crumble in de mengkom van een keukenrobot. Laat op lage snelheid draaien tot je een kruimelig mengsel hebt.
Verdeel de appelschijfjes over de taartbodem en top de taart met de crumble. Bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 45 à 50 minuten. De korst moet goudbruin zijn en de vulling bubbelen.
Verwijder de taart uit de oven en laat ze afkoelen. Ik eet de taart het liefst als ze nog lauw is, zoals in de Moose McGregor Desert Bakery.