Road trip door Namibië - de Namib woestijn
We komen aan in de Namib woestijn, het land van de oryx en één van de meest ongerepte gebieden op aarde. We maken een adembenemende ballonvaart bij zonsopgang en beklimmen de rode duinen van Sossusvlei. We wandelen tussen de skeletbomen van Deadvlei en staren ‘s avonds vol ontzag naar sterren en planeten. Onze thuishaven voor de komende 3 nachten is de andBeyond Sossusvlei Desert Lodge, een oase in een eindeloze wildernis.
De Namib, de oudste woestijn ter wereld
De Namib is de oudste woestijn ter wereld en ontleent haar naam aan de Nama-cultuur. Namib betekent uitgestrekte plaats en dat is een perfecte naam voor de uitgestrekte zee van zand, duinen en rotsen die de volledige kustlijn van Namibië volgt. Het best gekende en meest bezochte deel van de Namib is het Namib Naukluft Park, een woestijnwildernis die 5 miljoen hectaren beslaat. In het hart van het natuurreservaat ligt de Namib Sand Sea, het grootste duinengebied ten zuiden van de Sahara. De spectaculaire duinen worden voortdurend omgevormd door de wind en huizen een opmerkelijke variëteit aan planten en dieren. De fauna en flora hebben zich in deze levende woestijn aangepast aan de extreme droogte en de buitengewoon vijandige omgeving. Ze capteren het vocht in de lucht dat als mist aan land komt en kunnen zo overleven zonder regen. De vlaktes en droge rivierbeddingen vormen een toevluchtsoord voor groot wild. Je vindt hier de zwarte neushoorn, giraf, gemsbok en zebra maar ook roofdieren zoals de hyena, cheeta, jakhals en het luipaard.
AndBeyond Sossusvlei Desert Lodge
Te midden van de dramatische landschappen van de Namib woestijn ligt de exclusieve andBeyond Sossusvlei Desert Lodge. Tien villa’s uit steen en glas liggen langs een bergheuvel en bieden een adembenemend uitzicht op de pracht en eenzaamheid van de woestijn.
De split-level lodge biedt een gezellige bar en aangename lounge met een totale openheid naar de natuur. Een heerlijke maaltijd wordt geserveerd in de privacy van je villa, op het terras van de lodge of in één van de privéruimten. Je komt naar de andBeyond lodge om de Namib te ervaren en dat doe je hier dag en nacht dankzij de uitgebreide excursies, het in-house observatorium en de dakramen boven je bed die je toelaten 's nachts naar de sterren te kijken.
We worden hartelijk verwelkomd door de manager van de lodge en voorgesteld aan Anna, onze persoonlijke butler en George, de gids die we delen met een ander koppel. De sfeer in de lodge is zeer gemoedelijk en niets is onmogelijk. Je moet het gewoon vragen. We plannen met George de excursies voor de komende dagen en maken ons klaar voor een elegante sundowner in de spectaculaire omgeving.
Stargazing in de eerste International Dark Sky Reserve van Afrika
De andBeyond lodge ligt in het gebied dat als eerste in Afrika de onderscheiding kreeg van International Dark Sky Reserve (IDSR) met een Gold Tier status. Dit betekent dat je hier geen lichtpollutie hebt en dat maakt van de nachthemel één sterrenpracht. De lodge heeft een eigen gesofisticeerd observatorium waar Ed, de in-house sterrenspecialist, zijn passie deelt met de gasten. Het is dé place to be als de nacht valt.
De Melkweg spreidt zich voor ons uit in al zijn glorie. We kijken door de elektronische telescoop naar Mars en Saturnus. De planeten staan vanavond samen met Jupiter en Venus in één rechte lijn boven ons. Daarna vestigen we onze aandacht op de Kleine en Grote Magelhaense Wolken. Ed programmeert de telescoop naar enkele open clusters. De Juwelendoos-sterrenhoop is duizenden lichtjaren van ons verwijderd en bestaat uit fonkelende blauwe jonge sterren die je zelfs met het naakte oog kan waarnemen. We kijken ook buiten ons sterrenstelsel naar Omega Centauri die ongeveer 17 000 lichtjaren van ons verwijderd is. Het is de grootste bolvormige cluster in de Melkweg met een diameter van 150 lichtjaren. Tijdens het sterrenkijken zien we twee meteoren vallen. De Pleiaden zijn op komst en de meteoorregen zal alleen maar toenemen de komende dagen.
In de luchtballon over de Namib
We staan op vóór zonsopgang voor een once in a lifetime ervaring. We gaan in een luchtballon over de Namib varen. Bij onze aankomst is het grondpersoneel al druk bezig met de voorbereiding. Er varen deze ochtend drie ballonnen uit. De ballonnen zitten vol lucht en de piloot zet de gasbranders aan tot de ballon recht komt.
We stappen in en stijgen zachtjes van de grond. Er is weinig wind en we klimmen tot 750 meter hoogte. Het panorama is spectaculair. We drijven stuurloos weg met de wind en genieten van het schouwspel rondom ons. De opkomende zon verandert het kleurenpalet van de woestijn van koude blauwe tinten naar een warmere geelrode gloed. De tocht is veel te snel voorbij en we dalen rustig af naar de uitgestippelde landingsplaats.
Champagne ontbijt in de Namib
Er staat ons na de landing een champagne ontbijt te wachten in het midden van de Namib woestijn. We zitten aan lange, mooi gedekte tafels en hebben een aangename conversatie met onze medereizigers. We genieten van een buffet met droëwors, gerookte zebrafilet, kaas, gerookte zalm en heilbot, heerlijk huisgebakken brood, yoghurt en muesli en zelfs taart aangezien één van de deelnemers jarig is. Het professionalisme van het ballonvaartteam en de kwaliteit van het ontbijt zijn een aangename ervaring. Het is stilaan tijd om terug te rijden naar de lodge waar we opnieuw hartelijk verwelkomd worden met een glaasje citroenwater en een doekje om het stof af te wrijven.
De torenhoge duinen van Sossusvlei
Na een lange rit over zand en grindwegen komen we bij torenhoge duinen, glinsterende vleis en een eindeloze zee van zand. We zijn aangekomen in Sossusvlei. Dit deel van de Namib woestijn bestaat uit donkerrode zandduinen die soms 300 meter hoog reiken. Hier en daar zijn de duinen onderbroken door witte vleis of droge kleivlakten die scherp contrasteren tegen het rode zand. Sossusvlei betekent verzamelplaats van water in de Nama taal, maar er is hier helemaal geen water te bespeuren.
Deadvlei is de meest gekende en grootste witte vlei. De kleivlakte is bezaaid met 500 tot 700 jaar oude, spookachtige skeletten van kameeldoornbomen. Een nabije rivier werd destijds afgesloten door migrerende duinen. De bomen stierven af en droogden in de zon en de wind van de woestijn. Het resultaat is een betoverend landschap.
Big Daddy beklimmen
De hoogste duin in Sossusvlei is de 320 meter hoge Big Daddy. Het kan hier behoorlijk druk zijn want Big Daddy beklimmen staat op de bucket list van iedere reiziger in Namibië. George geeft ons enkele tips voordat we aan de tocht beginnen. Het zand is zeer droog en licht en de beklimming op de rand van de duin verloopt vlot. Als je daarbij gebruik maakt van de voetstappen van de persoon vóór jou dan ga je aan een behoorlijk tempo.
Het zicht rondom ons is adembenemend. We zijn omringd door hoge rode zandduinen en witte kleivlaktes met verdorde bomen.
Op de terugweg stopt George opeens en zegt dat het tijd is om af te dalen. We kijken hem verbluft aan. Moeten we hier van die steile helling recht naar beneden? Hij knikt bevestigend met een schalkse glimlach en zet enkele achterwaartse danspasjes. Hij schuift bij iedere stap ver naar beneden. Ik trek mijn stoute schoenen aan en volg hem. Neen, dit kan niet zo gemakkelijk en zo leuk zijn! Met veel gelach en geroep laten we ons met behulp van de zwaartekracht en het fijne zand naar beneden glijden. Velen staren ons met ongeloof na vanaf de duinenrand. Sommigen verzamelen hun moed, aangestoken door onze pret, en volgen ons met kreten van plezier recht naar beneden.
Sesriem Canyon
Op de terugweg naar de lodge stoppen we aan de Sesriem Canyon. De mooie canyon is 30 meter diep en 1 kilometer lang en ligt volledig onttrokken aan het zicht. De canyon bestaat uit lagen grind, zand en keien die 15 miljoen jaar geleden afgezet en gecementeerd werden. Duizenden jaren erosie legden de lagen bloot en lieten gaten achter in het poreuze gesteente. De canyon staat meestal droog en je kan er gemakkelijk doorheen wandelen.
Op verkenning in de Namib per quad
Niets is leuker dan de Namib verkennen per quad. Ik had initieel mijn reserves over de uitstap omdat ik nog nooit met een quad had gereden maar mijn twijfels waren ongegrond. Een quad is volledig automatisch. George zegt mij hoe het moet: gewoon gas geven, goed sturen en remmen op het juiste moment.
Ik rijd achter Didier aan en vind zeer snel plezier in de nieuwe ervaring. We bevinden ons in een ongerept gebied met geen enkel spoor van de mens. We spotten in de verte 4 jakhalzen en een grote kudde springbokken. We rijden verder de rode duinen in en zien de verse sporen van een oryx. Het dier heeft de duinen al verlaten en we zien de oryx lopen op de uitgestrekte vlakte tussen de bergen. De zon zakt stilaan lager en het zand krijgt een dieprode kleur. We zijn betoverd door het lichtspel op de duinen en de bergen. De stilte van de Namib schreeuwt ons toe en brengt een gevoel van diepe rust. We komen voorbij een gebied met grote fairy circles, kale cirkels in het landschap met een ring van gras errond. Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van fairy circles maar er is geen sluitende verklaring voor het fenomeen.
Op de terugweg staat in het midden van de wijde vlakte een mooi gedekte tafel met een sundowner. Onze butler Anna wacht ons verkleumd op. Ze verwacht haar tweede kindje en is blij dat ze binnenkort naar huis mag. Het personeel blijft zes weken in de woestijn en gaat dan 2 weken terug naar huis. Ze lijdt onder het afscheid dat ze telkens weer opnieuw moet nemen van haar gezin. Haar man is een goede vader maar kan de rol van een moeder niet vervangen. Hun zoontje vraagt haar bij ieder vertrekt waarom ze hem achterlaat. Hij is nog te jong om te begrijpen dat zijn mama geen andere keuze heeft in dit mooie maar arme land waar hoge werkloosheid heerst.