Road trip door Namibië - Swakopmund en de Atlantische kust
We bereiken de Atlantische kust en het stadje Swakopmund en belanden in een andere wereld. Hoge duinen nodigen uit tot plezier en gaan vlekkeloos over in ongerepte stranden. Palm-omzoomde wegen leiden naar strandpromenades en een pittoresk centrum met winkels en restaurants. Gemsbokken en jachtluipaarden maken plaats voor flamingo’s, dolfijnen en pelsrobben.
Swakopmund, kleurrijk en levendig
Swakopmund is van een koloniale Duitse nederzetting uitgegroeid tot de favoriete vakantiebestemming in Namibië voor locals. De eindeloze duinen en stranden, het aangename klimaat en de oceaan trekken jong en oud uit heel zuidelijk Afrika aan.
Een Duitse kolonie
Swakopmund werd gesticht in 1892, twee jaar nadat het Duitse koloniale bestuur zich vestigde in de hoofdstad Windhoek. De kolonie had een haven nodig voor de aanvoer van goederen uit Duitsland en de nabije Walvis Bay was off-limits want die was in handen van de Engelsen. De plek werd gekozen omdat de monding van de Swakop rivier toegang bood tot zoet water. De eerste kolonisten arriveerden en bouwden hun huizen van hout. Het transport van goederen naar het binnenland kampte met zware moeilijkheden en verliep traag. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan de Duitse bezetting en Swakopmund kwam in Zuid-Afrikaanse handen. De havenactiviteiten stopten en Swakopmund ontwikkelde zich over de jaren heen tot de speeltuin van Namibië.
De speeltuin van Namibië
Wie heeft sneeuw nodig als je de grootste zandduinen ter wereld aan je achterdeur hebt. Swakopmund wordt niet zonder reden de speeltuin van Namibië genoemd. Hou je van adrenalinerijke activiteiten? Zoef dan op je buik over het zand naar beneden of leer de kunst van het sandboarden. Je kan ook dune bashen, quad biken en zelfs skydiven boven de eindeloze zandheuvels. Lijkt dit te extreem voor jou? Ga dan vissen of surfen of geniet gewoon van de gezellige sfeer en koloniale architectuur van Swakopmund. Wandel langs de pier, snuister in de prettige winkels of geniet van een lekkere maaltijd in één van de vele restaurants.
Walvis Bay
Walvis Bay is de enige diep-water haven en het belangrijkste handelscentrum van Namibië. Walvis Bay is ook gekend voor zijn lagune die tot de belangrijkste wetlands ter wereld behoort. Het gebied is rijk aan allerlei soorten vogels maar het zijn vooral de massa's roze flamingo’s en pelikanen die de aandacht trekken.
De baai en de lagune vormen ook een ideale habitat voor zeedieren zoals dolfijnen, pelsrobben, walvissen en schildpadden. De baai is ingesloten en beschut door Pelican Point, een smal en zanderig schiereiland met een pittoreske vuurtoren. Wij gaan op verkenning in deze ongerepte baai en stappen hiervoor aan boord van een catamaran.
Op catamarancruise in Walvis Bay
We komen aan bij de vertrekkaai waar enkele zeehonden rond de boten zwemmen. We stappen aan boord van de Silverwind, een 45-voet lange zeilcatamaran met een capaciteit van maximum 25 personen. Billy, onze gids tijdens de cruise, waarschuwt ons voor de zeerobben en pelikanen die dikwijls spontaan aan boord komen. Het zijn wilde dieren die bijten of pikken als ze zich bedreigd voelen. We mogen hen onder geen enkele voorwaarde aanraken. We hebben de kade amper verlaten als de eerste gast onuitgenodigd aan boord komt. Een grote mannelijke pelsrob hijst zich op de achterste treden en waggelt naar de boeg. Billy maakt van de gelegenheid gebruik om de zeehond te beschrijven en ons alles te vertellen over de pelsrobbenkolonie.
We worden opgeschrikt wanneer twee pelikanen aan boord vliegen. De enorme vogels mengen zich zonder angst onder de passagiers. Het wijfje herkennen we aan de roze kleur rond de ogen. Bij het mannetje is de zone geel. De dieren zorgen voor een spontane, niet vooraf gescripte show en de camera’s gaan in overdrive. We observeren de uitgestrekte pelsrobbenkolonie vanop het water en komen langs een oesterkwekerij. De Namibische oesters zijn vleziger dan hun Franse tegenhangers en worden vooral naar China, Japan en Zuid-Afrika uitgevoerd.
We varen verder in zee, op zoek naar dolfijnen. Het duurt niet lang vooraleer een groep van tien dolfijnen opduikt. Ze spelen met de catamaran, flapperen met hun staart en maken hoge sprongen. Het is een uniek schouwspel. Op de terugweg nodigt Billy ons uit voor een champagne lunch. We genieten van oesters, gebakken calamares en kabeljauw, worstenbroodjes, braaiwors, kip en een slaatje. De zeelucht heeft de honger aangewakkerd en we tasten gretig toe na het glas te heffen op ieders gezondheid. Naarmate we de haven naderen zijn de zeehonden en de pelikanen weer van de partij.
Cape Cross Seal Colony
We rijden 100 km naar het noorden langs de Skeleton Coast. We zijn op weg naar de Cape Cross Seal Colony. De baan loopt parallel met de kust dwars door een zandvlakte. Hier zijn geen duinen, heuvels of struiken. Hier groeien alleen korstmossen, een complexe symbiose tussen champignons en algen. Hun kleuren, gaande van groen naar geel en rood, komen tot leven dankzij het beetje vocht van de mist. De enige zichtbare nijverheid in de omgeving komt van de zoutmijnen.
Kleine geïmproviseerde standjes op oude verroestte tonnen bieden roze zoutkristallen te koop aan. De prijs is aangegeven op een stukje hout en gaat van 20NAD tot 200NAD, afhankelijk van de grootte van de kristallen. Betaling gebeurt op basis van een eresysteem want er is kilometers ver niemand te bespeuren.
De Kaapse pelsrobbenkolonie
We komen als eerste bezoekers aan op Cape Cross en het uitzicht is indrukwekkend. Op de kaap broedt de grootste kolonie ter wereld van Kaapse pelsrobben. Ongeveer 200 000 zeehonden liggen verspreid op de rotsen. Onze zintuigen slaan op hol. Het lawaai van de blatende moeders en mekkerende jongen is oorverdovend.
De scherpe geur van uitwerpselen is doordringend en niet geschikt voor gevoelige neuzen. Ondanks het kabaal en de stank zijn we in de ban van dit spektakel. Moeders zogen hun jongen, anderen slapen en sommige ouderen brullen agressief naar elkaar. De jongen spelen en gaan nieuwsgierig op verkenning. Ze benaderen ons zelfs tot aan onze voeten.
Aan de waterrand liggen er duizenden robben op de rotsen en nog eens zoveel spelen of jagen op vis in het water. De pelsrobben verorberen veel vis en zijn niet geliefd bij de lokale vissers.
Onze adressen in Swakopmund
Swakopmund Luxury Suites
Een B&B formule met mooie moderne kamers, gelegen in het hartje van het toeristische centrum. De pier en tal van eet- en drankgelegenheden bevinden zich op wandelafstand.
Kücki’s Pub & Restaurant
Kucki’s Pub & Restaurant voelt aan als een typisch Duitse populaire stube. Wij eten er een malse springbok steak met frietjes, aardappelsla, een gemengd slaatje en gefermenteerde rotkohl. De bereidingen zijn eenvoudig maar zeer lekker. Een Kaapse rode wijn past perfect bij het gerecht.
De Tug
De Tug is een oude vissersboot omgebouwd in het drukstbezochte visrestaurant van Swakopmund. Onze reisagent heeft vóór ons vertrek een tafeltje voor ons gereserveerd en we zitten boven in de stuurhut van de kapitein. De sfeer is zeer gezellig en op het uitgebreide menu staan typische huiselijke gerechten. Er is ook een impressionante kaart met Zuid Afrikaanse wijnen. We genieten van een heerlijke visbouillon met mooie stukken vis en zeevruchten. Daarna volgt een rijkelijke portie fish en chips. Het restaurant biedt een shuttle service voor de klanten.
Café Anton
Café Anton maakt deel uit van het Schweizerhaus Hotel en is een goed adres voor een uitgebreid ontbijt. Café Anton is ook gekend voor zijn heerlijk gebak.