Restaurants in Londen: 5 hotspots!
Het is hartje winter en buiten is het koud, vochtig en grauw. Een rondje Googelen op ‘De beste plekken om in januari te bezoeken’ levert ons een pak warme bestemmingen op. Wat daar niet tussen staat? Londen. En toch besluiten Didier en ik om het Kanaal over te steken richting Londen én onze dochter Gaïa te bezoeken. De exotische stranden zijn we snel vergeten wanneer Gaïa ons meeneemt op een culinaire trip doorheen de stad. Zoek je nog enkele restaurants in Londen voor je volgende citytrip? Zet dan deze 5 hotspots op je bucket list!
Hotspot 1: Poppies Fish and Chips in Spitalfields
Het eerste must-do restaurant in Londen, serveert je meteen een Engelse all-time favourite: fish and chips! Een bezoek aan de UK is dan ook niet compleet zonder dit gerecht te proeven. Goede fish and chips herken je aan een knapperige korst rond een mooi en sappig stuk verse vis, geserveerd met krokante frietjes. Op de vis sprenkel je een beetje moutazijn en je dipt je frietjes in de ketchup.
Een halve eeuw fish and chips bij Poppies
Poppies komt aan al die criteria tegemoet. De drijvende kracht achter deze hotspot is Pat ‘Pop’ Newlander. Fish and chips zijn zijn leven. Pop was slechts 11 jaar oud toen hij fish and chips verpakte. In 1952 opende hij zijn eerste verkooppunt. De huidige restaurants zijn dan ook een ode aan die tijd. Ze behouden de sfeer van een diner, met jukeboxen en iconen uit Pops kindertijd. Wij bezoeken het restaurant in Spitalfields. Ook in Soho en Camden Town vind je een Poppies Fish and Chips.
En de fish and chips van Poppies stellen niet teleur. Kwaliteit ligt dan ook aan de basis van Pops succes. De vis komt elke dag vroeg in de ochtend toe, rechtstreeks geleverd van de groothandelsmarkt. Je hebt de keuze uit verschillende soorten vis: kabeljauw, heilbot, schelvis, rog en tongschar. De koks blijven voor het deeg trouw aan het geheime recept, ontwikkeld door Pop himself. Je kan de fish & chips gewoon op de hand eten, maar het loont de moeite om een tafeltje te reserveren. Zo geniet je van de hele Poppies-ervaring!
Poppies Fish and Chips vind je in Soho, Camden Town en naast Old Spitalfields Market.
Ik kon het recept voor het Poppies-deeg niet bemachtigen, maar ik geef je met plezier het mijne.
Hotspot 2 brengt Portugal naar Londen met Bar Douro
Bar Douro is een klein Portugees restaurant en wijnbar. Binnen is het gezellig vertoeven aan de hoge toog met blauwe en witte tegels. Tijdens de zomer kan je genieten op het grote terras met hoge tonnen en knusse banken.
Na het warme welkom van Brandon en Sol verkennen we de kaart. Bar Douro werkt volgens een sharingconcept, al is dat geen verplichting. Ik ben er fan van: zo kan ik meerdere gerechten proeven zonder uit het bord van mijn man te moeten snoepen.
Best Iberian Wine List van Londen
Een terechte titel voor Bar Douro’s wijnkaart. Je vindt er zowel frisse vinho verde, als elegante wijn uit de Douro en karaktervolle rode wijnen uit Alentejo op terug. Mijn kennis van Portugese wijnen is beperkt, dus ik volg mijn intuïtie.
We gaan voor een vinha da casa branca, van het huis Herdade do Cebolal. Sol beantwoordt mijn keuze met een goedkeurende glimlach. Het is een van haar favoriete wijnen uit de regio van Lisboa. De streek was vroeger berucht voor goedkope massawijn, maar de kwaliteit van de wijn stijgt nu gestaag. Er zijn zeer weinig regels voor de wijnbouwers, wat hen toelaat te experimenteren tijdens het productieproces en – om Sol te quoten – ‘to be wild’. Zo laten sommige wijnhuizen de wijn onder water rijpen in de Atlantische Oceaan. Dankzij de constante koele temperatuur, minimumhoeveelheid licht en hogere druk rijpt de wijn sneller.
De vinha da casa branca is inderdaad een goede keuze. De wijn is eerst mineralig, met frisse noten van citrus. Daarna proef ik een rondere toets van witte perzik, en op het einde nog wat pompelmoes.
Heerlijke Portugese gerechten
Sol serveert ons eerst een bordje Iberische ham, gevolgd door een feijoada met zeebaars en mosseltjes. Het is een hemels gerecht dat bestaat uit kleine, beetgare witte bonen gestoofd met wortel, selder en ui. De feijoada is afgewerkt met korianderblaadjes en peterselie, de zeebaars met vel is perfect krokant gebakken.
Daarna proeven we van rijst met eend en chorizo. Het gerecht doet me denken aan risotto. De sappige stukjes eend zijn mals en passen perfect bij de gebakken chorizo en de krokante topping van broodkruimels en knapperig eendenvel.
Pastel de nata
Brandon heeft een grijns op zijn gezicht wanneer ik eerst dessert weiger en dan van gedacht verander. De pastel de nata met kaneelijs trekt me over de streep. Brandon komt terug met een warm gebakje, met een dun en krokant korstje. Daarin zit een heerlijke custard die juist niet te vast is. Ernaast ligt een koekjescrumble met daarop een bolletje vers kaneelijs. De kruidige en frisse combo maakt dit dessert een hemels genot en ik lik dan ook mijn bordje af.
Bar Douro heeft twee locaties: in the City en nabij London Bridge, aan Flat Iron Square.
Eenmaal thuis probeer ik mijn eigen glutenvrije versie van pastel de nata te maken. Wil je het zelf ook proberen?
Hotspot 3: Brat x Climpson’s Arch, Gaïa’s favoriete restaurant
Onze eerste verrukkelijke dag in Oost-Londen loopt op z’n einde. Na 13 km stappen in de bijtende kou zijn we dan ook klaar voor de volgende ontdekking: Brat x Climpson’s Arch.
Het is het favoriete Londense restaurant van Gaïa, gelegen in London Fields. We volgen haar met enig scepticisme onder de stalen boog van een spoorweg, langs verlaten gebouwen. Zijn we wel op de goede weg? Toch wel, want buiten zien we enkele mensen aan tafeltjes staan. Brat x Climpson’s Arch is half tent, half gebouw. Er heerst een gezellige drukte en ik spot meteen de grill met enorme vlammen. De gerechten van Brat x Climpson’s Arch zijn zuiders, met een duidelijk knipoog naar het Baskenland. Het is een restaurant zonder pretentie, waar ieder gerecht een explosie aan smaken en texturen is.
Uitmuntende gerookte ossentong en nog tal van andere topgerechten
Ook Brat x Climpson’s Arch werkt met sharing dishes. We starten met gerookte ossentong in bagnetto rosso, een kruidige jus. Daarna volgt gestoofde inktvis met aardpeer in een pittige tomatensaus. Als side dish nemen we kroketjes van mojama – gedroogde tonijn – met puntarelle en citrus. Het zijn stuk voor stuk smaakbommetjes, maar de ossentong kaapt toch de hoofdprijs weg.
Brood uit de klei-oven
Aan een broodmandje schenk je alleen veel aandacht wanneer je hongerig op je eten wacht. Maar, bij Brat’s is het brood iets om naar uit te kijken. Grote, hoge broden worden hier in de klei-oven gebakken. Daarna wordt een dikke snee geroosterd boven houtskool en geserveerd met luchtig opgeklopte boter, bestrooid met as. Een festijn!
Afsluiten met verbrande Baskische kaastaart
We zetten onze gastronomische reis door Baskenland verder. Na een geroosterde entrecote van rund, verschijnt er nog rijst met gebraden kip. We vragen er verder op hout geroosterde pompoen, gegrilde savooikool en gerookte aardappelen bij. Brat x Climpson’s Arch brengt gerechten die stuk voor stuk voltreffers zijn op gebied van smaak en kwaliteit.
Het signature dessert is de Baskische verbrande cheesecake met peer. We hebben meer dan genoeg dus nemen we een stuk mee naar huis, voor bij het ontbijt. Ook de kaastaart is wederom een schot in de roos. Hij is romig en fluwelig, zonder korst. Deze Baskische cheesecake is niet te compact en heeft heerlijke frisse citrustoetsen. Het schijfje gestoofde peer en het toefje opgeklopte room vormen de perfecte afwerking.
Brat x Climpson’s Arch is gelegen op 374 Helmsley Place, Hackney.
Wil je een stukje Brat x Climpson’s Arch bij je binnen brengen? Laat je dan leiden door mijn recept voor Baskische verbrande cheesecake!
Hotspot 4: public house De Beauvoir Arms
Op onze laatste avond in Londen voelen we de kilometers goed in onze benen. Daarom trekken we naar de lokale pub om een stukje te eten. Onze dochter neemt ons mee naar De Beauvoir Arms, haar stamcafé. Het is een van de weinige nog onafhankelijke pubs en een echte trekpleister.
Mediterraans geïnspireerde gastropub
De Beauvoir Arms is daarnaast ook een gastropub en werkt volgens first come, first serve. Wil je zeker zijn van je tafel, dan kom je dus best wat vroeger. Wij komen toch wat te laat toe en kunnen over de koppen lopen, dus is het wachten met een goede lager in de hand. Ons geduld wordt gelukkig snel beloond.
Ook hier spot ik veel mediterraanse gerechten op het grote krijtbord, zoals puntarelle. We kiezen elk ons eigen gerecht, maar delen de tapas. Ze zijn eenvoudig maar overheerlijk.
Wist je dat …
De pub pas sinds de 17e eeuw bestaat? Vanaf dan werden drankenlicenties uitgereikt aan bepaalde cafés. Enkel de plekken met zo’n licentie mochten de naam Public House dragen. Intussen is die benaming achterhaald, maar iedereen weet dat er met de term pub een specifiek gevoel en imago gepaard gaat. Tegenwoordig zijn de meeste pubs in handen van grote brouwerijen, zoals met onze cafés het geval is.
Je vindt De Beauvoir Arms op 113 Southgate Road.
Hotspot 5: Neal’s Yard Dairy op Essex Road
Oké, Neal’s Yard Dairy is eigenlijk geen restaurant maar een kaaswinkel. Waarom hij dan een plekje in de lijst verdient? Omdat ‘niet kopen zonder proeven’ de mindset van Neal’s Yard Dairy is. En dat laten we ons geen twee keer zeggen…
Neal’s is niet zomaar een kaaswinkel. Hier vind je de beste ambachtelijke kazen van zo’n 40-tal kaasmakers van de Britse eilanden. De basis is vaak niet-gepasteuriseerde melk afkomstig van lokale koeien. Neal’s affineert de Britse en Ierse kazen daarna verder, wat ze nog unieker maakt.
Uitzonderlijke kazen die je moet ontdekken
Sommige kazen worden zelfs enkel voor Neal’s geproduceerd, zoals de colston bassett blue stilton. We proeven een stukje van deze prachtige blauwschimmelkaas. Hij is zacht en romig, maar heeft ook een scherpere nasmaak. In tegenstelling tot roquefort en gorgonzola is dit een schimmelkaas die iedereen kan appreciëren.
We proeven ook Schotse Isle of Mullcheddar. In deze vaste maar toch romige kaas ruik je bijna letterlijk de weide en koeien. De kaas is zo uitzonderlijk dat we er een stukje van meenemen.
Verder verkoopt Neal’s ook gorwydd caerphilly en ogleshield, het Engelse antwoord op raclette. De gorwydd caerphilly komt uit Somerset, is lichtbrokkelig en heeft aroma’s van paddenstoel en citroen.
Neal’s Yard Dairy heeft winkels in Borough Market, Covent Garden, Angel en Bermoondsey.