Fish & chips: maak zelf dit typisch Engels gerecht
De beste fish & chips eet je zonder twijfel bij Poppies in Londen. Het authentieke recept kon ik tijdens mijn bezoek een tijdje geleden helaas niet bemachtigen, maar ik verklap je met plezier mijn recept voor fish & chips.
Enkele tips voor de perfecte fish & chips
Welke vis gebruik ik en welke niet?
Voor fish & chips mag je zeker geen vette vis zoals makreel of zalm gebruiken. Het mag ook geen vis zijn die makkelijk uitdroogt of die te dun is, zoals tong of tarbot.
De beste keuze zijn kabeljauw, heilbot, kool- en schelvis. Ook heek en wijting zijn perfect voor fish & chips.
Waar let ik op bij de vis?
Natuurlijk is verse vis de beste vis. Je kan ook vis uit de diepvries gebruiken. Meestal wordt die na de vangst op de boot zelf al ingevroren. Je moet diepvriesvis wel in de koelkast ontdooien om bederf tegen te gaan.
Daarnaast mogen de stukken vis niet te groot en dik zijn. Je wilt dat de vis gaar is wanneer het korstje goudgeel is. De stukken zijn maximaal 8 x 4 cm en niet dikker dan 2 cm.
Tot slot moet de vis goed droog zijn voor je hem in de bloem en deeg dipt.
Welke bloem heb ik nodig?
De bloem is bepalend voor een knapperige vis. Hoe hoger het glutengehalte, hoe taaier het deeg. Bij fish & chips wil je juist een licht deeg dat niet te veel vet en vocht opneemt. Opteer daarom voor bloem van zachte tarwe, type 00. Bewerk het deeg ook niet te lang. Het gluten in de tarwe ontwikkelt zich wanneer je het deeg maakt.
Voor een beter resultaat vervang je een deel van de tarwebloem door maïsmeel of rijstbloem. Die bevatten geen gluten, waardoor je deeg zeer knapperig wordt tijdens het frituren. Ben je glutenintolerant, dan kan je ook alleen maïs- of rijstbloem gebruiken. Het resultaat zal wel minder fraai zijn. Dankzij de tarwebloem krijgt je korst namelijk een mooie goudgele kleur, zonder zal de korst er eerder bleek uitzien.
En verder?
Je kan bier of spuitwater toevoegen aan het deeg. Door de gist in het bier krijg je wel een lichte en dunne korst.
Bestuif de vis eerst met een dun laagje bloem, zodat het deeg goed blijft plakken.
Daarnaast moet het deeg goed koud zijn. Zorg ervoor dat het bier goed gekoeld is voor je het mengt met de bloem. De temperatuurschok versterkt de knapperigheid. Maak het deeg daarom ook niet te lang op voorhand.
De olie moet dan weer heet genoeg zijn, zodat het deeg bakt en niet kookt in de olie. Bak niet te veel stukken vis tegelijk. De temperatuur van de olie koelt daardoor te veel af, en zo kan het deeg niet mooi uitzetten.
Klaar om aan de slag te gaan?
Fish & chips voor 4 personen
Ingrediënten
Voor de vis:
- 700 gram visfilets
- 2 eetlepels rijst- of maïsmeel
- Peper en zout
Voor het deeg:
- 100 gram tarwebloem type 00
- 50 gram rijst- of maïsmeel
- 250 ml blond bier, goed gekoeld
- 1 koffielepel bakpoeder
- ½ koffielepel zeezout
- ½ koffielepel zwarte peper
-
Stap 1: de vis voorbereiden
Snij de vis in stukken. Die mogen niet groter zijn dan 8 op 4 cm, met een maximumdikte van 2 cm. Dep de vis droog en kruid met peper en zout. Nog even bestuiven met het meel en daarna apart leggen.
-
Stap 2: het deeg maken
Je mengt eerst alle droge ingrediënten in een grote kom. Voeg er daarna een deel van het bier bij en roer goed. Meng er stelselmatig meer bier onder, tot je de dikte van een pannenkoekenbeslag hebt.
-
Stap 3: de vis bakken
Verwarm de frietketel voor tot 190°C.
Dip een stuk vis in het deeg en bak het een drietal minuten. De korst moet een mooie goudgele kleur hebben. Je mag niet meer dan 3 stukken tegelijk bakken.
Laat de vis even uitlekken op keukenpapier, maar leg ze daarna onmiddellijk op een koelrekje. Zo wordt de fish stick niet vochtig en slap.
Ziezo, tijd om te genieten van deze authentieke fish & chips! Nu nog serveren met frietjes en een tartaarsausje, of op z’n Engels met moutazijn, zout en ketchup.