Op culinaire ontdekking door New York City
New York City is ongetwijfeld de nummer één citytrip bestemming in de wereld. De stad heeft een schat aan fascinerende musea, ongeëvenaarde architectuur en topattracties waarmee je enkele dagen zoet bent. Het objectief van mijn bezoek aan de waanzinnig spannende stad? Op foodie tour gaan en de lekkerste plekjes van NYC ontdekken. Ben je er klaar voor? Hier zijn 4 niet te missen ervaringen.
Experience 1:
The Chelsea Market
Mijn eerste stop is de Chelsea Market. De bruisende binnenmarkt ligt in het hartje van het NYC Meatpacking District en behoort tot één van de grootste culinaire hallen ter wereld. Dagelijks komen hier meer dan 22.000 bezoekers over de vloer om verse vis, een prachtig stuk vlees, kaas of groenten, vers aangevoerd van het veld, te kopen. De goed ingelichte reiziger komt om te proeven. De talloze eetstalletjes en restaurants bieden een waaier aan heerlijke bereidingen en ik zocht er enkele pareltjes uit.
Geboorteplaats van het oreo koekje
Het gebied rond de Chelsea Market ligt aan de oever van de Hudson en speelde doorheen de geschiedenis een cruciale rol in de toevoer van voedsel naar de stad. Het begon met de Algonquin indianen die ruilhandel dreven met de kolonisten. Later werd het district hét centrum van de vleesverwerking. In 1890 bouwde de National Biscuit Company, nu gekend als Nabisco, een industriële bakkerij op het terrein tussen 16th en 17th Street, van Ninth tot Tenth Avenue. De firma maakte er zijn populaire zoutcrackers, vanillewafeltjes, vijgenkoekjes en suikerkoekjes in dierenvorm. In 1913 ontwikkelde Nabisco er het bestverkochte koekje ter wereld: oreo.
Eind jaren 50 verhuisde Nabisco naar een nieuwe en grotere productiesite in New Jersey en het gebied raakte in verval tot Irwin B. Cohen 30 jaar geleden de gebouwen opkocht. Hij creëerde de Chelsea Market in het centrale gebouw van de koekjesfabriek.
Het ganse gebied rond het Meatpacking District is nu een hippe buurt met kunstgalerijen, modewinkels, talloze restaurants en bars.
Seed+Mill
Bij Seed+Mill, het geesteskind van Lisa, Rachel en Monica, vind je enkel producten op basis van sesam. Je koopt hier tahini, de alom bekende sesam crème, en halva, een vlokkerig toetje gemaakt met sesamzaad uit Ethiopië. De producten komen in verschillende verpakkingen en smaken. Ik laat me verleiden door de geslaagde combinatie van halva met kardemom. De producten van Seed+Mill vind je op https://www.seedandmill.com
Filaga Pizzeria
Zin in een stuk pizza-on-the-go? Dan moet je tijdens je bezoek aan de Chelsea Market zeker eens langsgaan bij Filaga. Hier koop je aparte porties royaal belegde pizza en focaccia. De bereidingen die het meest mijn aandacht trokken? Dolce inferno pizza met peperoni, nduja, zachte gorgonzola, gecarameliseerde ui en tomatensaus. Verder raad ik ook de Milanese focaccia aan met gepaneerde kip, gekonfijte tomaat, mozzarella en basilicum.
Los Tacos N°1
Met Los Tacos N°1 brachten drie hechte vrienden uit Mexico en Californië de authentieke Mexicaanse taco’s naar de Oostkust van de Verenigde Staten. En wat voor een taco’s zijn het! De vers gemaakte tortilla’s zijn gevuld met jouw keuze van gegrilde steak of kip, gemarineerd en geroosterd varkensvlees al pastor of gegrilde cactus. Als afwerking kies je best “con todo”, dat wil zeggen met fijngehakte ui, verse koriander, tomatensalsa en guacamole.
Het ganse team is Mexicaans en ze maken de lekkernijen uit hun thuisland met kennis vers voor je klaar. De lange rij hongerige fans zijn teken van het succes van Los Tacos N°1. Andere verkooppunten in NYC en het menu vind je op https://www.lostacos1.com/. Zin om zelf aan de slag te gaan? Check out het authentieke recept voor carne asada taco’s van Los Tacos N°1.
La Devozione
La Devozione, het concept van de familie di Martino uit Napoli, is een ode aan pasta. Hier vind je restaurant, pastabar, shop, koffie- en cocktailbar all-in-one.
The Oval
Pièce de résistance van het restaurant is The Oval. In de open-keuken pastabar gaan met Michelin-ster bekroonde chef Peppe Guida en chef Alessio Rossetti creatief aan de slag met pasta. De ervaring is 100% interactief en de chefs bereiden ieder gerecht voor de ogen van de gasten. Eén van de toppers op het menu is spaghetti al pomodoro. Dankzij een unieke kooktechniek brengen Peppe en Alessio de intense smaak van de Sorrento-tomaten volledig tot zijn recht.
The Oval is nummer 20 op de lijst van ‘s werelds beste Italiaanse restaurants buiten Italië.
Geen fan van uitgebreide proeverijen? Geniet dan van een bord heerlijke pasta in het casual “A Tavola”-gedeelte of van een spaghetti-to-go.
Pastificio di Martino
Na al dat lekkers kan je thuis aan de slag met een pak pasta uit de shop. Je kan kiezen tussen 126 unieke vormen en groottes, allen geproduceerd in het moederbedrijf Pastificio di Martino te Gragnano, Italië, met 100% italiaans, non-GMO, durum tarwegriesmeel. Het goede nieuws is dat je niet naar de Verenigde Staten moet om te genieten van de producten van de familie di Martino. Je kan terecht op hun online shop of ter plaatse in Bologna en Napoli, Italië. Daar wacht de Sea Front Pasta Bar op je, het eerste pasta-experience restaurant van de familie di Martino met zicht op de baai van Napoli. Alle info en reservaties via https://www.pastadimartino.it/
Miznon
Miznon is Mediterraans streetfood bedacht door Israeli chefs Eyal Shani en Shahar Segal. Hier vind je alles waar de stad New York voor staat terug in een pitabroodje. De setting is ongedwongen en de service vriendelijk. De chefs kopen lokaal en leggen de nadruk op verse seizoensproducten. Het menu biedt een mooie keuze aan vegetarische opties. Je vindt Miznon ook buiten de Verenigde Staten, met name in Tel Aviv, Parijs, Wenen, Singapore, Londen en Melbourne en binnenkort ook in Barcelona, Praag, Amsterdam en Berlijn.
The Lobster Place
The Lobster Place is een unieke ervaring. Je vindt er alles wat de zee te bieden heeft: diverse soorten vis en zeevruchten, maar ook afgeleide producten. In de verkoophal kan je ook allerhande bereidingen proeven aan de talrijke bars. Zo is er de oesterbar, de sushibar, de kreeften bar en het restaurant Cull & Pistol.
Hou je van kreeft? In The Lobster Place ben je op één van de beste plaatsen in NYC om Atlantische kreeft te proeven. Hun top take-out gerecht is lobster roll. Ik ben weg van dit luxebroodje en ik vertel je er alles over in de blog.
Experience 2:
Tin Building by Jean-Georges, culinaire hotspot in Manhattan’s Seaport
De recent gerestaureerde Tin Building by Jean-Georges is de nieuwe culinaire hotspot in Lower Manhattan en een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van de zone rond de Seaport. De Tin Building dateert van 1907. Gedurende 100 jaar was het de thuisbasis van de Fulton Fish Market, één van de grootste groothandelsvismarkten ter wereld. Na 2005 raakte het leegstaande gebouw in verval. Het werd geteisterd door veelvuldige stormen en de doortocht van orkaan Sandy vormde de genadeslag.
Chef Jean-Georges heropende de Tin Building in 2021, na een minutieuze restauratie die 8 jaar duurde. Het nieuwe culinaire epicenter van NYC, gelegen naast de iconische Brooklyn Bridge, is een festijn voor de zintuigen. Je vindt er een centrale marktplaats met verse producten, zes restaurants, meerdere fast-casual counters, bars en een kruidenierscorner verspreid over twee verdiepingen. Het geheel is onderverdeeld volgens thema of keuken. De dosa- en pannenkoekcounter trekt mijn aandacht in het bijzonder.
Wil je graag meer weten over de fascinerende wereld van chef Jean-Georges Vongerichten? Ik vertel je er alles over in mijn blog.
Experience 3:
De bakkerij van Dominique Ansel
Ik wil een bezoek aan de wereldberoemde patissier Dominique Ansel niet missen tijdens mijn citytrip naar NYC. Zijn shop in SoHo is het eerste en best gekende verkooppunt, maar ik stap binnen in zijn atelier op 27th Street juist om de hoek met 5th Avenue.
Wie is Dominique Ansel?
Met een passie voor gebak en een grote dosis hard werk komt in Frankrijk geboren Dominique Ansel op 19-jarige leeftijd terecht bij het legendarische patisseriehuis Fauchon te Parijs. Hij ontpopt zich over een periode van 7 jaar tot een waardevol patissier en opent meerdere internationale vestigingen voor het huis. Zijn carrière brengt hem naar New York als executive patissier in het team van met Michelinsterren bekroonde chef Daniel Boulud. Gedreven om zelf zijn stempel te drukken op de City That Never Sleeps, opent hij in 2011 de Domininque Ansel Bakery op Spring Street in SoHo. Hij is meteen een succes en Time Out NY roept hem in 2012 uit tot beste nieuwe bakkerij in de stad.
De Cronut®, een legendarisch gebak
Twee jaar na de opening van zijn bakkerij schudt Dominique Ansel de wereld van de patisserie dooreen met zijn nieuwe creatie: de Cronut®. De Cronut® lijkt op een gefrituurde croissant in de vorm van een doughnut. Het gebakje wordt opgevuld met een crème en bestreken met glazuur. Het duurt 3 dagen om een Cronut® te maken. Het toetje werd in één klap razend populair en hongerige liefhebbers staan nog altijd gewillig uren in de rij om een Cronut® te bemachtigen. TIME Magazine riep de Cronut® uit tot een van de "25 beste uitvindingen van 2013" en het gebak werd een hit op sociale media. De Cronut® verandert iedere maand van smaak en de combinatie wordt nooit herhaald. Ook al heeft Dominique Ansel meerdere vestigingen, je kan de Cronut enkel kopen in zijn SoHo winkel. De versie die ik proefde? Een Cronut® met kokoscrème en braambessenglazuur.
Dominique Ansel Workshop
Ik duw de deur open en stap binnen in een wereld van geurige boter en krokant gebak. Ik heb geluk. De maestro himself is aanwezig in de bakkerij en hij is bereid om tijd uit te trekken uit zijn druk agenda en even met mij te praten.
Ik ontdek een andere topper uit het gamma van Dominique Ansel: de DKA. De Dominique Kouign Amann is zijn persoonlijke versie van het bekende Bretoense gebak. In de Workshop wordt de DKA gemaakt met bruine suiker. Dit geeft aan de gekarameliseerde croissant een licht aroma van melasse, in combinatie met toetsen van koffie en kaneel. Een waar festijn!
Dominique Ansel schreef reeds drie kookboeken. Daarin vind je ook het originele recept voor de Cronut®.
Experience 4:
Proeverij in de Starbucks Reserve Roastery
De ervaring
Naast de Chelsea Market geven twee grote glazen deuren toegang tot de impressionante wereld van premium koffie: de Starbucks Reserve Roastery. Vergis je niet, dit is niet zomaar de Starbucks uit je buurt. De Reserve Roastery is een totaalbeleving waar je koffie benadert als kunst. De barista gaat creatief om met de processen van brouwen, rijpen, infuseren en mengen en komt zo op met verrassende creaties rond koffie. Je kan ze proeven en ervaren aan één van de imposante bars die elk een kunstwerk op zich zijn. Verder kan je deelnemen aan het brandproces. Meesterbranders combineren tijd en warmte in specifieke verhoudingen om zo het fijnste aroma uit de bonen te halen. Heb je honger? Bezoek dan de Princi Bar waar brood, pizza, sandwiches en gebak van Milanese bakker Rocco Princi op je wachten. Keer tenslotte naar huis met een pak van je favoriete vers geroosterde premium koffiebonen die voor jou verpakt worden aan de Scooping Bar.
Whiskey barrel-aged koffie
Ik proef een whiskey barrel-aged cold brew, een supertrendy koel drankje gemaakt van Guatemalakoffiebonen met toetsen van whisky, vanille en chocolade, maar zonder de alcohol.
Hoe werkt het?
De Guatemalakoffiebonen worden gedurende 7 maanden gefermenteerd in oude whiskyvaten. Het aroma uit de vaten omhult als het ware de bonen tijdens dit proces. De alcohol verdwijnt tijdens het branden. Met de koffiebonen maak je een cold brew, geen ijskoffie. Hiervoor meng je de gemalen koffiebonen met koud water en laat je ze gedurende 12 uren trekken. Daarna filter je de koffie. Voeg wat vanillesiroop toe aan het drankje om de aroma’s van whisky en chocolade te accentueren. Serveer de cold brew op klaar ijs in een mooi glas.
Oleato: coffee meets olive oil
Olijfolie uit Sicilië combineren met koffie. Heb je er ooit al aan gedacht? Bij Starbucks deden ze precies dat. In 2021 was CEO Howard Schultz met vakantie in Sicilië waar hij een bezoek bracht aan de Partanna olijfgaard van Tommaso Asaro. Tommaso overtuigde Schulz dat iedere ochtend een eetlepel olijfolie innemen, zeer bevorderlijk is voor de gezondheid. Deze goede gewoonte combineren met het ochtendkoffieritueel vormde voor Schultz en zijn team een uitdaging. Het resultaat is het concept Oleato, de laatste grote bijdrage van CEO Schultz.
Oleato tasting experience
Ik schrijf me in voor de Oleato ervaring, een onderdompeling in de alchemie van Starbucks Reserve koffie doordrenkt met Partanna extra vergine olijfolie. De proefervaring gebeurt in 5 stappen. Eerst ervaar je koffie en olijfolie als aparte smaakelementen. Dan volgt de Oleato Deconstructed die je toelaat zelf te experimenteren met koffie, olie en citrus. Tot slot bereidt de barista een Oleato Iced Cortado, gevolgd door een Oleato Golden Foam Espresso Martini. Beide drankjes zijn verrassend lekker. De golden foam is gemaakt van licht opgeklopte room en puree van passievrucht en zorgt voor een cappuccinoachtige beleving van de espresso martini. De Oleato Tasting Experience is een aparte beleving waarbij je de grenzen van smaak verlegt.
Je vindt een Starbucks Reserve in Seattle, Chicago, New York, Shanghai, Tokyo en Milaan.