De zee op je bord
Schotland telt meer dan 30 000 lochs, 125 000 km stromen en rivieren en 18 000 km kustlijn, inclusief de 800+ eilanden. Met de dieptes van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Ierse Zee voor de deur beschikt Schotland over een impressionante vissersvloot die dagelijks tonnen verse vis en zeevruchten aan land brengt. Niet te verwonderen dat je overal restaurants en kramen vindt waar je van de lekkerste gerechten van de zee kan genieten. Kom mee op mijn tocht en ontdek enkele van de beste visrestaurants in Schotland.
Fishers in the City, Edinburgh
We komen hongerig toe in Edinburgh en vragen de conciërge van het hotel naar een visrestaurant in de buurt. Hij beveelt ons vurig Fishers in the City aan dat op een boogscheut verwijderd is.
May your lum reek well
We worden hartelijk ontvangen in het drukbezochte, no-nonsense visrestaurant in brasseriestijl. Er heerst een jonge vibe en de lokale gasten dragen bij tot de ongedwongen gezellige sfeer. Aan het tafeltje naast ons zit een sympathiek koppel. Ze vertellen met animo over hun geliefde stad, de Schotse zanger Andy Stewart en Harry Potter. Ter afscheid wensen ze ons may your lum reek well, de Schotse uitdrukking voor een lang en gelukkig leven.
East meets west
Naast een groot aanbod aan Schotse oesters, kreeft, zeevruchten en surf en turf gerechten biedt Fishers ook visgerechten met een Aziatische toets. Wij genieten eerst van frisse oesters uit de wateren rond Oban. Aan een tafeltje verder verslinden een moeder en haar zoon gretig een geroosterde kreeft. Verder zie ik impressionante hoeveelheden fish en chips passeren. Wij kiezen voor gestoomde mosselen in Koreaanse bouillon met koriander, limoen en jonge ui. Het zijn de lekkerste mosselen die ik ooit gegeten heb. Ik moet dit gerecht absoluut zelf proberen maken eenmaal terug thuis.
Anstruther Fish Bar and Restaurant, East Neuk
Een dagje roadtrippen langs de East Neuk of Fife, de spectaculaire kustlijn ten noorden van Edinburgh, brengt ons langs charmante vissersdorpjes die barsten van traditie en gezelligheid. Het grootste dorp is Anstruther, thuishaven van de vissersfamilie Smith en hun wereldberoemde visrestaurant Anstruther Fish Bar and Restaurant.
Vissers in hart en nieren
De familie Smith zijn sinds vele generaties vissers in hart en nieren. Grootvader Robert was een vooraanstaande kapitein die zijn kennis overbracht op zoon David die op zijn beurt jarenlang aan het roer stond van de Argonaut, een vissersboot van 72 voet. De succesvolle vissersfamilie bouwde als dusdanig een solide reputatie op in de Schotse wereld van de visserij. Kleinzoon Robert was kleurenblind en kon zelf geen schipper worden. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en hij besluit een visverwerkingsbedrijf te beginnen. Bij Argofish zorgt Robert ervoor dat de beste vis met de hand wordt geselecteerd en gefileerd. Het is intensief en technisch werk, maar het levert een product van hoge kwaliteit op.
Fish en chips
In 2003 nemen Robert en zijn echtgenote Alison de iconische Anstruther Fish Bar over, gelegen in de kleine vissershaven. Op een uithangbord staat de vangst van de dag, met de naam van de vissersboot erbij vermeld. Er is tarbot, zeeduivel, zeetong en heilbot maar ook kreeft en krab, lokaal gevangen en vers gekookt. De bestseller en ster van het menu is de Schotse schelvis. Die wordt gepaneerd of gebakken in een dun en krokant laagje deeg. We doen ons tegoed aan een overheerlijke portie fish en chips, geserveerd met huisgemaakte tartaarsaus. Anstruther Fish Bar and Restaurant is één van de happy few die in de voorbije jaren gekroond zijn tot UK Fish and Chip Shop of the Year, en terecht!
Ee-usk, Oban
Als je aan island hopping doet langs de westkust van Schotland kom je onvermijdelijk terecht in het stadje Oban, de toegangspoort tot de Hebriden en de belangrijkste vertrekhaven van CalMac Ferries. We hebben wat tijd over en trekken voor de lunch naar het drukbezochte visrestaurant Ee-usk, gelegen aan de North Pier.
Wat betekent Ee-usk?
Ee-usk is het Gallische woord voor vis en dat is er in overvloed in dit alom gekende restaurant van de familie MacLeod. Reeds 25 jaar is de familie actief in de gebouwen met het iconische rode dak aan de North Pier. Ee-usk serveert enkel lokaal gevangen schaal- en schelpdieren.
Een lichte lunch
We opteren voor een lichte lunch en bestellen enkele sharing plates. We laten ons verleiden tot de Ee-usk fishcakes van verse en gerookte zalm gemengd met aardappel en geserveerd met komkommer dressing en opgelegde ui. Een toetje! Daarna genieten we van een lekker fris slaatje met krab, mosseltjes, sint-Jacobsschelpen en pijlinktvis. Natuurlijk mogen de lokale langoustines niet ontbreken. De wateren rond Oban zitten er vol van. We kiezen voor warme langoustines, perfect gegrilleerd met een hint lookboter.
Seafood Bar at the Crinan Hotel, Lochgilphead
Aan het meest noordelijke punt van het Crinan Canal (button naar blog Argyll coast) ligt Crinan, een minuscuul vissersdorpje met niet meer dan 80 inwoners. Veel van het leven daar speelt zich af rond het bijzondere Crinan Hotel. Tijdens zijn meer dan 200-jarig bestaan zag het hotel talloze schippers, vissers, toeristen en lekkerbekken passeren die kwamen genieten van de lokale lekkernijen. Al 50 jaar is het hotel in handen van de familie Ryan. Ze maakten van de Seafood Bar dé trekpleister van de regio.
Van cullen skink tot reuzekreeft
We stappen binnen in de Seafood Bar en de huiselijke gezelligheid van de gastropub komt ons tegemoet. Het geliefde familiehotel is volgeboekt en we kunnen nog juist een tafeltje bemachtigen. Het restaurant is gekend voor smakelijke visgerechten. De Loch Crinan garnalencocktail is legendarisch, maar ik kies voor cullen skink. De romige soep met gerookte schelvis, prei en aardappel is een zeer typisch Schots gerecht. Verder trekt de gestoomde kreeft, gevangen rond het eiland Jura, mijn aandacht. De sympathieke Delia plaatst een royaal exemplaar op de tafel en voor het eerst slaag ik er niet in een kreeft volledig op te peuzelen. Ik ben verslagen door een Schotse kreeft. Ik ben benieuwd naar het gewicht. De chef meet met zijn hand de resten van de kop in mijn bord en schat daaruit dat het een kreeft was van iets meer dan 1 kg. Hier worden de kreeften niet gewogen. De prijs staat vast ongeacht het gewicht.
Loch Fyne Oyster Bar and Restaurant, Clachan, Cairndow
Aan het bovenste puntje van Loch Fyne, langs de schitterende Argyll kustlijn, ligt het gehucht Clachan. Liefhebbers van visgerechten en zeevruchten stromen hiernaar toe van over de hele wereld om toch maar een tafeltje te kunnen bemachtigen in Loch Fyne Oyster Bar and Restaurant, het beste visrestaurant van het Verenigd Koninkrijk.
Hoe het allemaal begon
Het begon met de idee om de lokale oesterbedden aan de top van Loch Fyne te herstellen. Johnny Noble en mariene bioloog Andy Cane slaan de handen in elkaar en stichten in de jaren 1970 de Loch Fyne Oyster Farm. Enkele jaren later verkopen ze hun oesters in een kraam langs de pittoreske A83. Fast forward 20 jaar en hun onderneming is uitgegroeid tot een belangrijke leverancier van niet alleen oesters maar ook van verse en gerookte vis en zeevruchten. Ze leveren aan hotels, restaurants, winkels en zelfs luchtvaartmaatschappijen. Het kraampje is nu een restaurant en winkel waar beroemdheden, politici en toeristen genieten van een heerlijke maaltijd.
Loch Fyne seafood platter
Ik ben dol op vis en zeevruchten en sta te popelen om de lokale lekkernijen te proeven. Op de Loch Fyne seafood platter liggen een ganse bruine krab, een Tarbert kreeft, Loch Fyne oesters, langoustines, grote sint-Jacobsvruchten en een dozijn squat kreeftjes. Dit minder bekende schaaldiertje lijkt op een langoustine met lange spinachtige poten en scharen. Squat kreeftjes leven op de bodem van de zee waar ze voornamelijk door andere vissen opgegeten worden. Er is niet echt een markt voor squat kreeftjes want ze bederven zeer snel en er is eigenlijk niet veel aan te peuzelen. Maar wat het kreeftje niet heeft in kwantiteit, maakt het goed door zijn smaak. Je kan het zoete, aromatische staartvlees gemakkelijk uit zijn dunne, delicate schaal duwen. We gaan vervolgens aan de slag met de bruine krab. Het is een heel gedoe om het sappige krabvlees uit de poten te prutsen, maar het is de moeite waard! We genieten van de overige heerlijkheden van de zee en zetten voldaan onze road trip verder.