De smaken van de Thaise keuken
Mysterieuze, dichtbeboste bergen in het noorden, stammen die op traditionele wijze leven, paradijselijke stranden in het adembenemende zuiden en bruisende hoofdstad Bangkok. Thailand is zo veelzijdig, zo verwonderlijk. Waan jezelf even in dit prachtige land, en breng de verbluffende smaken van de Thaise keuken naar je bord.
Wanneer ik reis probeer ik zoveel mogelijk te leren over de plaatselijke gastronomie. De ideale manier om dat te doen? Verdwaal in de plaatselijke markten. Je kijkt je ogen uit, proeft van street food en ontdekt ingrediënten die je nog nooit zag. Wil je echt de beste kraampjes aandoen en alles leren over kruiden en producten? Trek er dan samen met een gids op uit.
Een andere manier om de keuken van een land te ontdekken? Neem een kookles! Tijdens mijn verblijf aan de exotische Thaise stranden nodigde de chef van ons hotel me uit voor een hands-on ervaring. Het parelwitte strand lonkte, maar ik leefde me uit met chilipepers, citroengras, Thaise curries en rijstnoedels.
De Thaise keuken is onvergetelijk
En dat mocht ik dus aan den lijve ondervinden. De Thaise keuken staat vooral bekend om haar vurige, pikante smaken enerzijds, en een perfect evenwicht tussen alle smaken anderzijds. Al die exotische kruiden en specerijen worden op meesterlijke wijze én in overvloed verwerkt in soepen, slaatjes, curries en noedelgerechten. Toch variëren de smaken en ingrediënten van de ene streek tot de andere. Tijdens je reis door Thailand proef je zo enorm veel lokale gerechten, boordevol ingrediënten die de natuur op dat moment biedt.
Internationale invloeden in Thaise gerechten
Dat rijke smaakpallet hebben we ook te danken aan de kookinvloeden uit Europa, China en India. De Thaise keuken weet al die verschillende kookstijlen perfect te integreren in de eigen gerechten. Het resultaat: een unieke kookidentiteit.
Een evenwicht tussen de 5 smaken
Zoals ik je hierboven al vertelde, is er in de Thaise keuken steeds een evenwicht tussen de vijf smaken: zout, zoet, bitter, pikant en zuur.
Zout
Terwijl we in de Westerse keuken onze gerechten vaak op smaak brengen met zeezout, is dat in Thailand niet het geval. De zoute smaak in Thaise gerechten komt van vissaus, garnalenpasta, oestersaus of sojasaus.
Zuur
Kook je regelmatig Aziatisch, dan heb je ongetwijfeld een flesje rijstazijn in de kast staan. Rijstazijn, maar ook limoensap en tamarindepasta, zorgen voor die frisse zurige smaak.
Zoet
Een typisch zoet Thais gerecht? Pad Thai! In Thailand gebruikt men niet de gekristalliseerde vorm van suiker zoals wij die gebruiken. Daar werken ze met verse palmsuikerpasta. De pasta heeft een diepere, minder zoete smaak dan de gekristalliseerde tegenhanger. Voeg je toch kristalsuiker toe aan een authentiek Thais gerecht, ga dan voorzichtig te werk. De smaak kan sterk veranderen.
Bitter
De bittere smaak in de Thaise keuken is altijd van plantaardige oorsprong. Je krijgt hem dankzij bittermeloen of erwtaubergine.
Pittig
Tot slot: de pittige smaak! Die krijg je natuurlijk door pepers, of prik in het Thais. De rode pepertjes zijn pikanter dan de groene. Hoe kleiner de peper, hoe pikanter hij is. Daarnaast heb je ook nog de gedroogde en gemalen versie van rode chili’s. Zo’n droog pitje zet je mond meteen in brand. Maar de allerpikantste zijn de bird’s eye-pepers.
In slaatjes, zoals de thai beef salad, of rauwe gerechten gebruik je verse chilipepers, in kleine partjes gesneden. De gedroogde pepers kwam ik vooral tegen in warme streekgerechten.
Citroengras
Je vindt citroengras in bijna elk Thais gerecht. Het is een witgele, harde, vezelige stengel met een zachte citroensmaak. Je gebruikt enkel het bleke gedeelte in bereidingen. De rest kan je zonder problemen invriezen en later gebruiken om bouillon te parfumeren. Naast de culinaire eigenschappen van citroengras, is het ook nog goed voor de gezondheid. Zo zou thee van citroengras je helpen bij een verkoudheid.
Ga je aan de slag met citroengras? Klop de vezels dan eerst los met een kleine vleeshamer. Zo hak je de stengel veel makkelijker fijn en komt het aroma meer vrij.
Tamarindepuree
Tamarindepasta is een onmisbaar ingrediënt in de Aziatische keuken. De tamarinde is een tropische boom afkomstig uit Afrika, en vind je nu overal in Azië terug. De vruchten zien eruit als lange peulen, gevuld met pitten die verwerkt worden tot pasta. De pasta heeft een unieke friszurige smaak.
In de Thaise keuken gebruikt men tamarindepasta op verschillende manieren: in sauzen, chutneys, desserts en zelfs drankjes. Bij ons vind je hem online en in Aziatische supermarkten. In uiterste nood kan je de pasta vervangen door limoensap of een mengeling van evenveel azijn en suiker.
Koken met kokosmelk
Er zijn enorm veel soorten kokosmelk op de markt. Sommigen zitten vol bewaar- en emulgeermiddelen, en dat wil je echt niet. De leidraad is: hoe minder ingrediënten, hoe beter de kokosmelk. In het beste geval spot je enkel kokosmelk, water en citroenzuur op de verpakking.
Daarnaast is ook de hoeveelheid kokos belangrijk. Voor een romige curry heb je minstens 40% kokos nodig. Gebruik je kokosmelk met een lager vetgehalte, dan zal je curry eerder een soep worden.
Een tip: schud je blikje kokosmelk niet voor je het opent. Bovenaan ligt de kokosroom die je nodig hebt in je curry. Gebruik eerst dat vaste gedeelte, en het waterige gedeelte om je curry te verdunnen. Je kan kokosmelk gebruiken in dit recept voor Thaise curry!