Chantillycrème
Chantillycrème is de enige echte slagroombereiding die heerlijk smaakt bij alle soorten toetjes. Ik ging naar de geboorteplaats van deze heerlijke room en volgde een slagroomcursus bij niemand minder dan de Confrérie des Chevaliers Fouetteurs de Crème Chantilly. Ik ben nu een gecertificeerde Ecuyer Fouetteur met als missie ambassadeur te zijn voor deze heerlijkheid. Wat is Chantillycrème en hoe wordt het bereid? Ik vertel je de details en met een beetje oefening maak je zelf deze heerlijke traktatie in een handomdraai!
Chantillycrème of slagroom?
Chantillycrème en gewone slagroom zijn in principe hetzelfde, zolang je het recept volgt en de juiste ingrediënten gebruikt. Maar de industrie gebruikte de term "Chantillycrème" ook voor slagroom in spuitbussen, en daar ging het mis. Om dit recht te zetten en echte slagroom op de voorgrond te plaatsen, werd in 2007 de Confrérie des Chevaliers Fouetteurs de Crème Chantilly opgericht. Tegenwoordig is de term "crème Chantilly" strikt gereglementeerd. Het verwijst naar slagroom met een vetgehalte van minstens 30% met alleen suiker en een toegevoegd aroma als andere ingrediënten.
Confrèrie des Chevaliers Fouetteurs de Crème Chantilly
De Confrérie des Chevaliers Fouetteurs de Crème Chantilly is een vereniging die zich inzet voor de promotie van de echte slagroom van Chantilly. Deze liefhebbers van slagroom bieden workshops en demonstraties die de rijke geschiedenis en techniek van het maken van crème Chantilly uitleggen. Hun doel is om mensen te informeren over de echte smaak van vers geklopte slagroom en het gebruik van slagroom in spuitbussen tegen te gaan.
De rijke geschiedenis van Chantillycrème
De geschiedenis van Chantillycrème is een beetje een mysterie. Er zijn veel verschillende verhalen over hoe het is ontstaan. Wat we wel zeker weten is dat dit geliefde dessert over de hele wereld wordt gegeten.
Neige de lait, de voorloper van crème Chantilly
In 1545 verscheen in Engeland een recept voor neige de lait, te vertalen als melksneeuw. De crème werd gemaakt met room opgeklopt met eierdooiers en suiker, die daarna gearomatiseerd werd met rozenwater. De neige de lait werd geserveerd met appel en wafeltjes.
Tijdens de Italiaanse Renaissance in de 16e eeuw werden er meer en meer zuivelproducten verwerkt en gegeten. Aan het hof van de De' Medici at men een opgeklopte room die lattemelle werd genoemd. Het recept was vergelijkbaar met dat van neige de lait en de room werd gegeten met kaas of vruchtenmoes. Toen Catharina De' Medici als bruid van koning Hendrik II aan het Franse hof arriveerde, bracht ze het recept voor neige de lait mee in haar koffers.
Rond die tijd verschenen er meer recepten voor neige de lait in andere Europese landen. Maar het zou nog tweehonderd jaar duren voordat de naam crème Chantilly werd gebruikt.
Is François Vatel de uitvinder van Chantillycrème?
Velen denken dat François Vatel, de maître d'hotel van Lodewijk XIV die de meest indrukwekkende bals en festiviteiten aan het hof organiseerde, crème Chantilly heeft uitgevonden. Maar dit klopt niet helemaal. Vatel was de vader van de verfijnde keuken en tafeldecoratie in Frankrijk, maar hij was nooit een chef-kok. Hij stierf echter wel een tragische dood in Chantilly.
Het verhaal van het getij en de vis (H6)
Le Grand Condé veranderde het Château de Chantilly in een prachtige locatie met tuinen ontworpen door André Le Nôtre toen hij eind april 1671 zijn neef, koning Lodewijk XIV, uitnodigde. Het feest moest indrukwekkend zijn want de Prins de Condé had zich net weer met de koning verzoend. Le Grand Condé riep de hulp in van François Vatel om alles in goede banen te leiden. Het was vrijdag 24 april en op vrijdag aten de mensen toen geen vlees, alleen vis. Er stond die ochtend veel op het spel in het kasteel. Da dag ervoor was immers een deel van het vuurwerk niet afgegaan en sommige gasten kregen geen gebraad geserveerd aan hun tafels. De middag verstreek en Vatel had nog steeds zijn visbestellingen niet ontvangen. Het slechte weer bemoeilijkte het vissen en de levering liep vertraging op. Hij had maar een kleine doos vis voor 2.000 gasten! Vatel kon de schade aan zijn reputatie niet aan en stortte zich op zijn zwaard in zijn kamer. Een uur later werd de vis geleverd en nam Gourville, Vatels rechterhand, het roer over. Ondanks de tragedie was het feest een succes en koning Lodewijk XIV vertrok tevreden en voldaan.
Eindelijk Chantillycrème!
Chantillycrème heeft pas echt naam gemaakt in de 18e eeuw. De Prince de Condé had in de buurt van het kasteel van Chantilly een zuivelboerderij die iedereen bewonderde. De ruimtes waar de boter werd gekarnd waren van marmer en de room werd bewaard in porseleinen kannen. Koffie en gebak werden bereid in de boerderij en aan de gasten van de prins geserveerd in de naburige Hameau. Deze aanbouw aan het kasteel werd gebouwd in 1775 en bestond uit zeven rieten huisjes met weelderige interieurs.
Dit was ook de tijd waarin suikerriet van eilanden onder Franse heerschappij werd geïmporteerd voor consumptie op het vasteland. Iemand, waarschijnlijk een kok, melkboer of banketbakker, kwam op het idee om suiker bij de room in de kannen te doen. De room werd geklopt en op smaak gebracht zoals gewoonlijk. In juni 1784 werd de slagroom geserveerd aan de gasten van de prins, waaronder de Oostenrijkse barones van Oberkirch. De barones was verrukt over de slagroom en schreef in een brief hoe heerlijk de slagroom was. Ze noemde de luchtige zoete room crème de Chantilly.
Wat heb je nodig om Chantillycrème te bereiden?
Room
Om een heerlijke Chantillycrème te maken, begin je met zeer verse room met een vetgehalte van tenminste 30%. Gebruik geen light room want die heeft niet genoeg vet om lucht in de room te kloppen. Zorg ervoor dat de room koud is want warme room kan geen lucht vasthouden en dus niet luchtig worden.
Suiker
Gebruik poedersuiker om Chantillycrème te maken. Het lost heel gemakkelijk op in de room. Als algemene regel geldt dat je 40 gram suiker nodig hebt voor elke halve liter room.
Aroma
Klassieke Chantillycrème wordt gemaakt met vanille, die je in verschillende vormen kunt toevoegen. Gebruik vanille-extract of haal de vanillezaadjes uit een stokje. Je kunt ook vanillepoeder gebruiken, dat is het hele vanillestokje vermalen. Bij de Confrèrie noemen ze dit vanillekaviaar. Je kunt geen intensere vanillesmaak krijgen dan met vanillepoeder. Dus wees voorzichtig en voeg slechts een kleine hoeveelheid toe aan de room.
Alles over vanille, het zwarte goud van Tahiti
Maar je kunt ook andere smaken toevoegen zoals rozen- of oranjebloesemextract, of zelfs likeuren zoals crème de cassis of Amaretto.
Mengkom cul-de-poule
Je hebt een mengkom van het cul-de-poule-type nodig. Dit is een roestvrijstalen mengkom met een ronde bodem. De halve cirkelvorm is ideaal om allerlei sauzen luchtig te kloppen met een garde. Het is belangrijk om de mengkom altijd koel te houden. Gebruik dus geen plastic kom.
Garde
Chantillycrème klop je met de hand. Je hebt hiervoor een garde nodig van minimum 35 cm. Zorg ervoor dat de kop van de garde bol is, zodat je veel lucht in de room kan brengen. Met een te kleine garde wordt je Chantilly crème niet luchtig en dik.
Waarbij eet je Chantillycrème?
Romige Chantillycrème past perfect bij vers en gebakken fruit. Maar schep gerust een lepel slagroom op wafels, pannenkoeken en op je favoriete ijs. Je kunt het ook gebruiken als vulling voor gebak. Chantillycrème is bijzonder lekker met chocolade in al zijn vormen. Denk aan warme chocolademelk, chocolademousse of chocoladefondant.
Chantillycrème maken in 4 eenvoudige stappen
Ingrediënten:
- - 500 ml koude room min. 30% vetgehalte
- - 40 g poedersuiker
- - Enkele druppels vanille-extract of ½ koffielepel vanillepoeder
-
Stap 1: lucht in de room kloppen – foisonner la crème
De eerste stap is lucht in de crème kloppen. Dit heet foisonner la crème. Neem een mengkom met ronde bodem en een garde en zet ze een half uur in de koelkast. Giet dan de koude room in de mengkom en klop lucht in de room zodat het volume toeneemt. Deze techniek zorgt voor veel kleine luchtbelletjes in de room. Blijf kloppen tot er geen luchtbelletjes meer worden gevormd.
-
Stap 2: de room indikken – enrubaner la crème
Terwijl je de room verder klopt, zul je een verandering in textuur opmerken. De room wordt dikker. Voeg op dit punt de suiker en vanille toe. Meng voorzichtig en proef of de room meer suiker of vanille nodig heeft.
-
Stap 3: de slagroom afwerken– serrer la crème
Neem de garde verticaal stevig vast en klop met vaste pols zeer snel tot de slagroom stevig wordt. De moeilijkheid is te stoppen met kloppen net voordat de slagroom in boter verandert. Let hiervoor vooral op de kleur. Slagroom moet spierwit blijven en mag vooral niet geel worden zoals boter.
-
Stap 4: de slagroomtest
De Chantillycrème is klaar als de volgende voorwaarden voldaan zijn:
- De garde moet op zichzelf verticaal in de slagroom kunnen blijven staan.
- Neem een beetje slagroom op de punt van de garde. De slagroom moet een snavel vormen.
- Draai de kom met de crème Chantilly ondersteboven. De slagroom moet minimum 4 seconden op zijn plaats blijven.
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is meteen genieten van de heerlijke crème Chantilly, zonder het meteen in de koelkast te zetten.