Een rit rond het schiereiland Kintyre
Had het niet geweest voor Paul McCartney die zingt over de Mull of Kintyre, zouden maar weinigen dit schiereiland bezoeken. Het loont nochtans de moeite om de landengte een plaatsje te geven op je reisroute. Kintyre is puur natuurlijke schoonheid. Het gaat hier helemaal niet om een bucketlist met attracties. Je komt naar Kintyre om je eventjes te onttrekken aan de hectische wereld en contact te maken met de natuur.
Tarbert
We beginnen onze tocht rond Kintyre in het pittoreske vissersstadje Tarbert. In de kleine baai van de haven staan veelkleurige vissershuisjes die uitkijken over Loch Fyne. Je bent hier snel een paar uurtjes zoet als je houdt van fotografie en wandelen.
Vanuit het dorp brengt een mooie wandeling je naar de ruïnes van Bruce’s Castle dat dateert uit de jaren 1200. Tarbert is ook het startpunt van de Kintyre Way. De 100 mijl lange wandelroute loopt in een cirkel langs de volledige kust van het schiereiland.
Skipness
Een verlaten eenbaansweg brengt ons naar Skipness, een klein dorpje aan de oostkust van Kintyre. Skipness is bijzonder door zijn kasteel en aangrenzende kapel die dateren uit de 13de en 14de eeuw.
Skipness Castle
Skipness Castle is één van de oudste kastelen van Schotland. Het kasteel werd gebouwd in de 13de eeuw door de lokale lords MacSween. Over de eeuwen heen wisselde het kasteel meermaals van eigenaar. Het kwam in handen van de MacDonalds in 1325 en uiteindelijk in die van de Campbells, Earls of Argyll, in 1503. Het kasteel van Skipness was strategisch belangrijk, want wie het kasteel in handen had, had de macht en controle over dit belangrijke deel van Argyll. De Campbells bouwden een toren aan het kasteel en verbeterden zo de levensstandaard van de bewoners. De ruïnes van het kasteel geven nog altijd een goed beeld van hoe het ommuurde kasteel er destijds moet hebben uitgezien. Je kan de toren zelf beklimmen via een stenen trap.
Skipness Chapel
We maken een korte wandeling naar de ruïnes van de kapel en het kerkhof. De kapel dateert uit de 14de eeuw en alleen de opstaande buitenmuren zijn overgebleven. Op het kerkhof, dat nog steeds in gebruik is, liggen er verschillende grafstenen die dateren uit de middeleeuwen. Op één ervan kan je nog duidelijk de afbeelding van een ridder onderscheiden.
Skipness Smokehouse
Naast het kasteel ligt een kleine zalmrokerij. Hier vind je koud- en warm gerookte zalm die al verscheidene malen bekroond is voor zijn uitmuntende smaak. Skipness Smokehouse gebruikt houtchips van oude whiskyvaten afkomstig van lokale distilleerderijen. Ze maken een eigen, unieke mengeling die een intense maar zoete rook produceert.
Koud gerookte zalm
Voor de koud gerookte zalm gebruikt Skipness Smokehouse de droge methode. De visfilets worden gedurende 12 à 14 uren in een mengeling van zout en bruine suiker gelegd. Als de vis de juiste hoeveelheid vocht verloren heeft, wordt hij gespoeld en op rekken gelegd om te drogen. Daarna wordt de vis gerookt op lage temperatuur gedurende 18 uren.
Warm gerookte zalm
Voor de warm gerookte zalm gaat Skipness Smokehouse over naar de natte methode. De zalm ligt gedurende anderhalf uur in een pekel van zout en suiker en wordt dan gespoeld en gedroogd. De vis wordt vervolgens gedurende 8 uren koud gerookt. Dan wordt de temperatuur van de oven verhoogd. De vis wordt gedraaid en verder gerookt tot de juiste textuur bereikt is. Gemiddeld duurt dat nog eens 4 uren extra.
Kusten van Kintyre
Van Skipness rijden we in de richting van Campbeltown dat aan het zuiderse tipje van Kintyre ligt. We komen aan de westkust van het schiereiland langs het mooie uitgestrekte Westport Beach. Op dit deel van de kust vind je prachtige verlaten stranden, helderblauwe wateren en een overvloed aan zeevogels.
Bij mooi weer zie je zeehonden op de zwarte rotsen genieten van de zon. Het geheel is rustgevend en wonderbaarlijk mooi. Naarmate we verder zuidwaarts rijden, wordt de schitterende kust alleen maar mooier tot we bij Machrihanish komen. Hier ben je echt ver weg van alles.
Campbeltown
We eindigen onze verkenning van Kintyre in het stadje Campbeltown. Tijdens de 19de eeuw was Campbeltown met zijn meer dan 30 stokerijen gekend als de whiskyhoofdstad van de wereld. Nu blijven er nog 3 distilleerderijen over.
Springbank
Springbank is één van de drie whiskystokerijen van de regio Campbeltown en is uniek in meerdere opzichten. Het is de oudste onafhankelijke distilleerderij van Schotland die nog volledig in handen is van de stichtende familie. De distilleerderij is opgericht in 1828 en wordt heden ten dage gerund door de vijfde generatie Mitchells. Het is ook de enige distilleerderij in Schotland waar ieder onderdeel van de productie ter plaatse wordt verricht. Dat maakt een bezoek aan Springbank uniek. Je ziet het volledige proces van de moutvloer tot de fles. Het motto van Springbank is klein en traag en dat levert de meest handmatig geproduceerde whisky in Schotland op. Je houdt het niet voor mogelijk maar hier wordt alles nog manueel bediend en genoteerd.
Springbank produceert drie single malt whisky’s, elk volgens een eigen productieproces: Springbank, Hazelburn en Longrow. Voor het proeven kies ik de unieke tweeënhalf keer gedistilleerde Springbank single malt. De whisky is licht turfachtig en heeft een medium body met aroma's van vanille, kruiden en zoete sherry. Slàinte!