Drie dagen Las Palmas
Denk je dat de Canarische Eilanden synoniem zijn met alleen maar zalig luieren op zonovergoten stranden? Dan vergis je je. We reisden doorheen Gran Canaria en ontdekten een overweldigende natuur, uitgedoofde vulkanen, schilderachtige dorpen, een unieke vegetatie, fantastisch lekker eten, een boeiende inheemse cultuur en ja, natuurlijk ook zon en zand. Nieuwsgierig naar onze ervaringen? Lees er alles over in de blog en begin je koffers maar te pakken. Ons startpunt is Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria.
Las Palmas, een havenstad
Gran Canaria geniet van een uitzonderlijke geografische ligging in de Atlantische Oceaan, op niet meer dan 150 km van de kust van Marokko. Het eiland vormt al eeuwenlang een brug tussen Europa, Afrika en Amerika. Zelfs vóór de eerste ontdekkingsreis van Christoffel Columbus in 1492 hadden de Canarische Eilanden al handelsbanden met Europa en Afrika.
De ontdekking van Amerika maakte van de Canarische Eilanden een belangrijke tussenstop op weg naar de Nieuwe Wereld. De eilanden waren een belangrijke afzetmarkt voor goederen en een bron van emigratie naar onbekende bestemmingen. Schepen werden volgeladen met schapen, geiten, varkens, kaas, suikerriet, bananen en wijn terwijl zeelieden, veroveraars, emigranten en ook slaven inscheepten op weg naar een nieuw leven. Tegen het einde van de 19de eeuw was Las Palmas uitgegroeid tot een gemoderniseerde stad met een bloeiende haven.
De haven: Puerto de la Luz
Het eerste dat je opvalt als je aankomt in Las Palmas is de haven Puerto de la Luz. Het is één van de grootste havens van Europa en een logistieke hub die verbonden is met 180 havens rond de wereld. Na de Santa Maria van Columbus meren hier nu imposante cruiseschepen, containerschepen, vissersboten en veerboten voor voertuigen en passagiers aan. Puerto de la Luz is ook een belangrijk servicestation voor schepen die de Atlantische routes bevaren.
Muelle Deportivo, de plezierhaven van Las Palmas
Las Palmas heeft naast de commerciële Puerto de la Luz ook een grote en drukbezochte jachthaven, de Muelle Deportivo. De haven heeft 1250 ligplaatsen binnen een beschut gebied van meer dan 200.000 vierkante meter. Van hieruit vertrekken regatta’s en zeilschepen op trans-Atlantische overtochten. De Muelle Deportivo is een leuke plek waar je je langs de bijna 700 meter lange kade vergaapt aan grote en kleine zeilschepen en plezierjachten. Langs de kade vind je ook talrijke restaurantjes en cafés. Het is er bijzonder gezellig ‘s avonds, vooral als één van de prachtig verlichte cruiseschepen de haven uitvaart. Mijn favoriete plek aan de kade voor een heerlijk verse, gegrilde vis is het restaurant Embarcadero.
Historisch Las Palmas
Gran Canaria werd tijdens de 15de eeuw, samen met Tenerife en La Palma, veroverd en geannexeerd door de Kroon van Castilië. De Spaanse overheersers versloegen de inheemse bevolking en vestigden zich op de eilanden. In Las Palmas bouwden ze kerken en prachtige huizen met gietijzeren balkons en schaduwrijke binnenkoeren.
Vegueta, het historische hart van Las Palmas
Het district Vegueta, in het zuiden van de stad, vormt het historische hart van Las Palmas. Hier woonde de rijke Spaanse aristocratie in imposante huizen waarvan sommige nog altijd in perfecte staat zijn. Eén van de mooiste van die huizen is de Casa Colón.
Casa Colón
Colón verwijst naar Columbus. De ontdekkingsreiziger verbleef hier een tijdje tijdens de reparaties van één van zijn schepen dat beschadigd werd tijdens de overtocht vanuit Spanje.
In het museum treed je binnen in de wereld van Columbus. Zo is er de reproductie van de kapiteinskajuit van La Niña, het schip waarin Columbus terugkeerde uit Amerika tijdens zijn eerste reis. De kajuit is iets kleiner dan het origineel en bevat enkele authentieke stukken zoals een kruisbeeld en amforen van klei.
Verder leer je in de Casa Colón alles over de ontdekking van de Nieuwe Wereld en kan je prachtige kunstwerken bewonderen van voor en na de verovering van de Canarische Eilanden door de Kroon van Castilië. Vergeet niet het souterrain te bezoeken waar een schitterende collectie Pre-Colombiaanse kunst tentoongesteld is.
De Santa Ana kathedraal
De Santa Ana kathedraal in hartje Vegueta is het belangrijkste kunstmonument van de Canarische Eilanden. De bouw begon in 1497 en werd pas in het midden van de 20ste eeuw voltooid. Ondanks de mix aan architectonische stijlen komt de kathedraal over als een harmonieus bouwwerk. Vanop één van de torens heb je een mooi zich over de stad. Neem de tijd om de talrijke mooie kapellen te bezoeken. Opvallend zijn het levensgrote beeld van Sint Jozef, het kleurrijke beeld van Sint Ferdinand koning van Castilië en Léon, de doopvont in Carrara marmer en het altaarstuk dat Onze-Lieve-Vrouw van Antigua uitbeeldt.
Op zondag bespeelt een organist het Rocafort orgel tussen de religieuze diensten.
Plaza de Santa Ana
Vóór de kathedraal ligt de Plaza de Santa Ana waar 8 bronzen honden de wacht houden. De honden zijn het symbool van Gran Canaria. Het plein is omgeven met historische huizen die dateren uit de 17de eeuw. Juist achter het Plaza de Santa Ana ligt het Plaza Espíritu Santo. Het kleine verborgen plein wordt overheerst door een beeldige, overkoepelde fontein omringd met drakenbomen en palmen.
Mercado de Vegueta
De markt van Vegueta is een must voor foodies. In het roze gekleurde gebouw vind je verse lokale producten en typische bars waar je kan smullen van churros met warme chocolade.
Museo Canario
Het Museo Canario vertelt het volledige verhaal van de Canarii, de inheemse bevolking die op de eilanden woonde vóór de komst van de Spanjaarden. Het museum stelt een prachtige verzameling voor-Hispaanse ceramiek en andere voorwerpen tentoon. Een bijzondere ervaring is een bezoek aan de zaal met mummies, schedels en skeletten van de inheemse Canarii.
Triana
Triana is iets minder oud dan het aangrenzende Vegueta. Het is een bruisende wijk van Las Palmas die zeker op je to do-lijstje moet staan.
Een Art Nouveau shopping district
Triana valt op door haar bijzondere architectuur. De pastelkleurige façades van koloniale en Art Nouveau gebouwen wisselen elkaar af in de drukke straten en kleine steegjes. Een wandeling door de wijk doet denken aan het gelijknamige Triana district in Sevilla. De Calle Triana, Calle Malteses, Calle Viera y Clavijo, Calle Perojo en Calle Cano zijn een must voor liefhebbers van architectuur. Is architectuur niet je ding dan kom je zeker aan je trekken in de vele winkels en restaurants van Triana.
Parque San Telmo
Het grote Parque San Telmo kan je niet missen. Het is een drukbezochte centrale plek voor bussen en taxi’s maar ook een oase in de stad. Naast de speeltuin, de muziekkiosk en de kleine kapel valt vooral de prachtige Art Nouveau koffiekiosk op. De kiosk is bezet met glanzende tegels en serveert een heerlijke koffie met gebak. Het is er zalig genieten op het terras onder de grote, heldergroene fisco-bomen.
Gabinete Literario
De Gabinete Literario is een historisch monument en een juweeltje van de Art Nouveau strekking. Het gebouw met zijn opvallende gevel ligt aan de pittoreske Plazoleta de Cairasco. Maar het gebouw onthult pas zijn pracht als je binnenstapt in de lumineuze foyer. Een imposante marmeren trap met fijne metalen balustrade leidt naar hogere verdiepingen die uitnodigen tot verkenning. Het gebouw is spijtig genoeg enkel toegankelijk voor leden van de literaire club maar je kan wel van een typisch Canarische maaltijd genieten in het gloednieuwe restaurant Néstor.
Winkelen in Triana
Je hebt alvast honger gekregen van al dat moois. Is zoet je ding, stop dan bij Roscas-Popcorn-Palomitas aan het begin van de Calle Triana. Je vindt er allerhande nougat, noten, fruitgommetjes en koekjes. De candy-appels en candy-druiven worden er vers voor je klaargemaakt.
Voor een heerlijke sandwich met Iberische jamón moet je bij d’Buen Gusto zijn en voor koffie en gebak bij Rincón del Pan. Wij stappen binnen bij Vinofilos, een van de beste wijn- en tapasbars van de stad. Ik vertel je er meer over in de blog.
De Fedac-winkel in de Calle Domingo Navarro is zeker een bezoekje waard als je op zoek bent naar handgemaakte artikelen. Fedac is een organisatie die het werk van lokale ambachtslieden en artiesten centraliseert. Je vindt er juwelen, kledij, ceramiek, lederwaren en zelfs messen. In het atelier naast de winkel maken we kennis met de dames van de les “schilderen op zijde”. Ik koop er het eerste werk van één van de leerlingen, een sjaal in katoen met applicaties van merinoswol. Alles is met de hand vervaardigd en de kleuren komen van natuurlijke materialen. Ajuinschil wordt gebruikt voor beige tinten en chilipepers voor rood maar ook kleurstoffen van bloemen en insecten worden verwerkt.
Jardín Botánico Viera y Clavijo
Op 8 km ten zuiden van Las Palmas, in de schitterende Barranco de Guiniguada, ligt de Jardín Botánico Viera y Clavijo, de grootste en mooiste botanisch tuin van Spanje. Dit Eden van groen is het levenswerk van de Zweeds-Spaanse botanist Eric Svensson, die zijn naam latiniseerde naar Sventenius. De tuin werd geopend in 1959 en bracht op één plek de botanische rijkdom van de Canarische Eilanden bijeen. Je kan beslist een paar uren wandelen in de 10 hectares tuinen met meer dan 500 soorten inheemse planten en bomen. Verschillende van de variëteiten die hier groeien zijn met uitsterven bedreigd.
De botanische tuin is onderverdeeld in thema’s. Er is een laurierbos, een dennenwoud en een palmenbos, afgewisseld met bloemenperken en andere inheemse planten. Heel bijzonder zijn de drakenbomen en de cactustuin. Een wandelpad kronkelt langs een verzameling van 2000 grote en kleine cactussen en vetplanten.
Er zijn twee toegangen tot de botanische tuin. Bovenaan heb je een prachtig zicht over de tuinen. Onderaan ben je onmiddellijk omgeven door een overvloed aan endemische planten.
Santa Catalina, a Royal Hideaway Hotel
Las Palmas is de ideale uitvalsbasis om het grootste gedeelte van Gran Canaria te verkennen en wij nemen hier onze intrek in het historische Santa Catalina hotel. Het hotel is centraal gelegen in de stad, omgeven door de mooie tuinen van het Parque Doramas. De Muelle Deportivo ligt op 5 minuten wandelen.
Het hotel werd gebouwd in 1890 door de Engelse architect James MacLaren als tussenstop op de reis van Engeland naar Zuid-Afrika. Het hotel had 2 verdiepingen en was volledig opgetrokken uit hout ingevoerd vanuit Engeland. De hotelgasten waren hoofdzakelijk Engels. Juist vóór WO I werd het hotel gesloten. Het bleef dicht en ging in verval tot de lokale overheid het gebouw kocht en aan de restauratiewerken begon. In 1952 opende het hotel opnieuw met drie extra verdiepingen. Belangrijke persoonlijkheden uit de wereld van politiek en cultuur verbleven in het historische hotel. Gregory Peck logeerde in het Santa Catalina hotel tijdens de verfilming van de film Moby Dick in 1956. Ook Winston Churchill, Agatha Christie en Maria Callas lieten hun sporen na, net zoals de koning van Spanje en Ferran Adrià die incognito kwam.
Het hotel is zeer elegant. De Spaanse koloniale stijl overheerst met geometrische houten panelen en marmeren vloeren. Het meubilair in de gemeenschappelijke ruimtes en de kamers is klassiek maar nieuw. De kamers zijn voorzien van alle comfort en de badkamers zijn nieuw en modern. Het hotel heeft meerdere restaurants waaronder het met een Michelinster bekroonde Poemas. Je kan genieten van een koffie of aperitief onder de grote zuilengalerij of aan de twee mooie zwembaden. De service in het hotel is van het hoogste niveau. Wat mij enorm opviel was de oprechte vriendelijkheid en hartelijkheid van het personeel.
We verlaten de hoofdstad Las Palmas en gaan op verkenning langs de noordelijke kust van Gran Canaria.