City trip naar Parijs: een wandeling door Saint-Germain-des-Prés
Saint-Germain-des-Prés, het literaire hart van Parijs, is met zijn winkels, bars en restaurants, musea en kunstgalerijen ongetwijfeld één van de hipste wijken in Parijs. Wandel door romantische straten en over verborgen pleinen en ontdek het 6de arrondissement met zijn stijlvolle luxe in de spirit van de Rive Gauche.
Jardin en Palais du Luxembourg
Met een oppervlakte van 23 hectare is de Jardin du Luxembourg één van de mooiste en beroemdste tuinen in Parijs.
De grondslag voor de huidige tuin werd gelegd door Maria de Medici. Na de dood van haar echtgenoot Henri IV, wil Maria de Medici een paleis bouwen, weg van het Louvre. Ze koopt in 1612 het herenhuis Petit Luxembourg van een goede vriend en laat een vorstelijke woning in Italiaanse stijl ontwerpen. Het majestueuze gebouw kijkt uit op een bassin met gebeeldhouwde fonteinen en is omgeven door weelderige beplanting. Er is een boomgaard met oude appelrassen, een serre met orchideeën en een rozentuin. Doorheen het park vind je tal van beelden. Mijn favoriete plekje is de romantische tuin met de imposante de Medicifontein.
Het Palais du Luxembourg huisvest de Franse Senaat. Het paleis en de tuinen zijn eigendom van de Franse staat. Het grootste deel is open voor het publiek. Parijzenaren en toeristen komen er wandelen, lopen, lezen en met kinderen spelen op de uitgestrekte graspleinen. Je kan ook tentoonstellingen, concerten en allerhande activiteiten bijwonen.
Bakkerij Poilâne
Na een mooie wandeling in de Jardin du Luxembourg ben je vast en zeker klaar voor een zoetigheid. Een korte wandeling brengt je snel bij de iconische, artisanale bakkerij Poilâne. Brood bakken is een daad van liefde bij Poilâne. Met passie voor het product en liefde voor de ingrediënten bouwden 3 generaties aan een bedrijf met internationale reputatie.
3 generaties Poilâne
Brood bakken zit in de genen van de familie Poilâne. Grootvader Pierre opende in 1932 de bakkerij, nu nog steeds gelegen op 8, rue du Cherche Midi. Hij stapte weg van wit tarwemeel en commerciële gist verwerkt tot het typische Franse stokbrood en keerde terug naar de basics: une miche, een karrewiel, een groot rond brood van hoge kwaliteit, hartig en voedzaam, gemaakt met volle tarwe en zuurdesem. Het brood koop je volgens gewicht, in zijn geheel, in stukken of in sneden.
Zoon Lionel was eerder terughoudend om in de voetsporen van zijn vader te treden. Zijn interesse lag meer in cultuur en kunst. Zijn vrienden, waaronder Salvador Dalí, waren de intellectuelen, filosofen en artiesten van Saint-Germain-des-Prés. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Lionel was een man van de wereld en bracht de reputatie van de bakkerij tot ver buiten de grenzen van Parijs en Frankrijk. Poilâne brood werd geleverd naar de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Hong Kong.
Het noodlot slaat toe in 2002. Lionel Poilâne en zijn echtgenote verongelukken met de helikopter op weg naar hun landgoed in Bretagne. De derde generatie, dochters Apollonia pas 18 jaar oud en haar zus Athena 16, staat er alleen voor. Van jongs af aan had Apollonia geholpen in de bakkerij. Ze kent de ins en outs van deeg en brood. Ze voelt de werking van duurdesem en beheerst het vuur in de houtoven. Toch stond ze voor de grootste uitdaging in haar leven: de familiezaak redden terwijl ze haar studies voltooide. Met een ontzettende werkkracht, doorzettingsvermogen en liefde voor het beroep zet Apollonia het succesverhaal van haar vader verder. Ze houdt vast aan de traditie en wijkt niet af van de know-how van de Poilâne brand. Het resultaat is verbluffend.
Bakkerij Poilâne heeft meerdere adressen in Parijs maar de originele winkel is nog steeds 8, rue du Cherche Midi. Je kan Poilâne brood en de zalige punition koekjes online bestellen.
Boulevard Saint-Germain
Les Deux Magots en Café de Flore
De meer dan 3 km-lange Boulevard Saint-Germain is tegenwoordig gekend voor zijn high-end boetieks en restaurants. In het begin van de 20ste eeuw was de wijk het culturele en intellectuele hart van Parijs. Twee adressen in het bijzonder maakten Saint-Germain-de-Prés wereldberoemd: Les Deux Magots en Café de Flore, dé places-to-be in het begin van de 20ste eeuw voor artiesten, schrijvers en filosofen. Bekende namen als Hemingway, Picasso en Sartre maar ook nationalistische bewegingen namen hun intrek in de cafés. Beide trekpleisters zijn nu uitgegroeid tot klassieke brasserieën maar hebben hun historische vibe behouden.
Ralph’s
Het Amerikaanse modehuis Ralph Lauren hoeft geen introductie. Het wereldberoemde merk heeft hun flagship store langs de Boulevard Saint-Germain met daarin één van mijn favoriete adressen voor een lunch 100% classic Americana: Ralph’s. Het restaurant ligt verborgen achter de voorgevel van een 17de-eeuws herenhuis en heeft één van de mooiste zomerterrassen van Parijs. Tijdens de grauwe wintermaanden is het gezelligheid troef in het restaurant met zijn geraffineerde en romantische sfeer. Mijn lievelingsgerecht bij Ralph’s is crabcake, een Amerikaanse klassieker gemaakt met heerlijke, zachte krab.
Je vindt Ralph’s ook in Milaan, New York en Chicago. Reserveer op voorhand om zeker te zijn van een tafeltje.
Cour du Commerce Saint-André
Stap 300 jaar terug in de tijd en treed binnen in de Cour du Commerce Saint-André. Het kleine steegje, gelegen juist achter de Boulevard Saint-Germain, laat je toe een blik te werpen op het Parijs van vroeger. Kleine winkeltjes en bistro’s verdringen elkaar in de smalle steeg die nog met de middeleeuwse kasseien geplaveid is. De voetgangersstraat is een juweeltje in het historische verleden van de stad. Hier ontmoetten artiesten, samenzweerders, revolutionairen en filosofen elkaar rond een kop koffie of een glas wijn. Het is ook de plaats waar de moderne guillotine, in overvloed gebruikt tijdens de Terreur op het einde van de 18de eeuw, ontwikkeld en getest werd.
Le Procope
Didier en ik stappen binnen in Le Procope, zonder meer het éérste café van Parijs, opgericht in 1686. Tegen die tijd baande het kopje koffie zijn weg van Italië naar Frankrijk en kwam het toe aan het koninklijke hof in Parijs. Het brouwsel dat zijn oorsprong had in Ethiopië en Yemen, werd een on-the-spot succes. Een slimme Siciliaan met de naam Procopio opende in de rue de l’Ancienne Comédie zijn etablissement waar hij de nieuwe hype van die tijd serveerde met lekkere zoetigheden aan mooi gedekte tafeltjes in een luxueus kader. De plek trok filosofen, artiesten, andersdenkenden en revolutionairen aan. Rousseau, Voltaire, Robespierre, Victor Hugo en de Balzac waren trouwe klanten. Zelfs Thomas Jefferson, Benjamin Franklin en Napoleon Bonaparte kwamen er over de vloer. De iconische hoed die hij achterliet ter betaling van zijn drankje, kan je nu nog bewonderen op de eerste verdieping van het restaurant.
Een bezoek aan Le Procope is een hele ontdekking. De vele salons en aparte zithoekjes stralen weelderige gezelligheid uit. Het charmante terras is aangelegd in de Cour du Commerce Saint-André. De sympathieke ober Diego serveert ons met behendigheid en vakkennis een fris voorgerecht van zeebrasem, gevolgd door een klassieke vleestartaar, gemaakt van Normandisch rund. Op het menu staan Franse favorieten zoals ajuinsoep, wijngaardslakken, gebakken zeetong, eendenleverpastei, vol-au-vent en zelfs kalfskop volgens het recept van 1686, voor de liefhebbers.
Maison Brémond Fils, fijne kruidenierswaren uit de Provence
Voor een leuk aandenken aan je reis, stap binnen in de kruidenierszaak Brémond Fils, gelegen op het adres 8, Cour du Commerce Saint-André. Hier vind je het beste van de Provence en de Middellandse Zee: koekjes, kruiden, olijfolie, zepen en andere delicatessen. Het huis werkt alleen samen met ambachtelijke producenten die gekend zijn voor de kwaliteit en authenticiteit van hun producten. Maison Brémond opende een eerste winkel in 1830 in de stad Aix-en-Provence. Nu vind je ze verspreid over gans Frankrijk. Ze hebben ook een online shop.
Op de rand met de Quartier Latin: de Saint-Séverinkerk
Niet ver van de Pont Saint-Michel, de brug over de Seine van de Quartier Latin naar het Ile de la Cité, kom je langs de Saint-Séverinkerk. De parochie ter ere van de kluizenaar Séverin werd op deze plek gesticht in de 11de eeuw. De huidige kerk is absoluut een bezoek waard. Ze werd grotendeels gebouwd in de 15de eeuw maar bevat nog elementen die teruggaan naar de 12de eeuw. Binnen vergaap je je aan de kleurrijke vensters van gebrandschilderd glas en het imposante orgel dat dateert van 1745.