Slaatje van geroosterde wortelen en avocado
Weet je hoe je worteltjes extra veel smaak kan geven? Kook ze eerst in water en rooster ze dan in de oven, bedekt met een laagje geurige kruiden en specerijen. Dit is de wereld van Jean-Georges Vongerichten, celebrity chef van wereldformaat. Ik ontdekte zijn keuken tijdens een recente city trip naar The Big Apple en ben sindsdien één van zijn grote fans.
Een unieke keuken
Ik vertelde je reeds alles over de wereld van Jean-Georges Vongerichten in mijn blog. Zijn unieke keuken kreeg vorm door zijn bijzondere ervaringen in de beste restaurants verspreid over de hele wereld. Hij combineert met kennis en passie ingrediënten uit Azië met lokale producten uit het Westen. Hij stapt weg van het traditionele gebruik van vleesbouillons en roomsauzen en vervangt ze door lichte groentebouillons en kruidenvinaigrettes. Voor intense smaken en texturen grijpt hij naar groentesappen en fruitessences.
Het is die culinaire visie die ik terugvond in mijn bord tijdens een lunch bij ABC Kitchen. Met een dosis research en geluk vond ik het recept voor dit overheerlijke slaatje in zijn kookboek Home Cooking with Jean-Georges. Geloof me, eenmaal dat je de worteltjes proeft, maak je ze steeds opnieuw.
Ingrediënten
Voor de geroosterde wortelen
- 1 bot jonge wortelen
- 3 teentjes look
- 1 koffielepel komijnzaad
- 4 takjes tijm
- ¼ koffielepel chilivlokken
- 1 eetlepel wijnazijn
- 100 ml olijfolie
- 1 ½ sinaasappel
- 2 citroenen
- Versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak
Voor het slaatje
- 1 bereiding geroosterde wortelen
- 1 eetlepel zonnebloempitten
- 1 eetlepel pompoenpitten
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 avocado
- 75 g jonge gemengde sla (radijs, sla, biet, …)
- 2 eetlepels zure room
- Enkele eetbare bloemen
-
Bereiding
Stap 1: worteltjes roosteren
Verwarm je oven tot 175 °C. Breng een grote kom water aan de kook. Was de wortelen en kook ze beetgaar. Je kan de wortelen eerst schrapen maar dat hoeft niet. Giet ze af in een vergiet en dep ze droog met keukenrol.
Maak intussen een geurige specerijenpasta. Pluk de blaadjes van de takjes tijm. Voeg ze samen met de look, het komijnzaad, de chilivlokken, de wijnazijn en 60 ml van de olijfolie in een blender. Pulseer tot een pasta en breng op smaak met peper en zout.
Tijd om te roosteren. Je bekleedt hiervoor eerst een ovenschaal met bakpapier. Dan verdeel je de wortelen op de schaal in een enkele laag. Wrijf de specerijenpasta met een penseel op de wortelen. Zorg ervoor dat iedere wortel een fijn laagje kruiden heeft. Snij nu de sinaasappel en de citroenen in twee. Plaats 2 halve sinaasappelen en 2 halve citroenen op de wortelen met de aangesneden kant naar beneden. Rooster het geheel gedurende 25 à 35 minuten in de oven. De wortelen moeten een goudbruine kleur hebben. Leg ze op een schaal om af te koelen.
Nu nog een sausje maken. Hiervoor pers je 2 eetlepels sap uit de geroosterde sinaasappel, 2 eetlepels uit geroosterde citroenen, 2 eetlepels uit de overgebleven halve sinaasappel en 2 eetlepels uit de overgebleven citroen. Giet al het sap in een kleine mengkom en klop er de rest van de olijfolie onder tot je een emulsie bekomt. Breng op smaak met peper en zout. Sprenkel een deel van de vinaigrette over de wortelen en zet de rest opzij.
-
Stap 2: het slaatje samenstellen
Je oven staat nog op 175 °C.
Meng eerst je zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaad en spreid ze dan uit in een dun laagje op een ovenschaal. Rooster de zaden tot ze een goudachtige kleur hebben. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Let op dat ze niet bruin roosteren want dan zijn de zaden bitter. Laat ze afkoelen.
Schil nu de avocado, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in schijfjes.
Schik de wortelen samen met de avocado en de jonge blaadjes op een schotel. Sprenkel de citrusvinaigrette over het geheel. Schep de zure room boven op de groenten en strooi de geroosterde zaden over het geheel. Werk het gerecht af met enkele eetbare bloemen.
Je kan het gerecht ook serveren op individuele borden.