Puntarelle: een nieuwe ontdekking onder de groenten
Af en toe stuit ik op een product dat ik helemaal niet ken. Zo zag ik onlangs een groente met de naam “puntarelle” liggen. De puntarelle deed me eerst aan een soort andijvie denken, maar dan met puntige bladeren. Mijn verbazing was groot toen ik de groente thuis uit mijn boodschappentas haalde en ze van dichtbij bekeek. Ben je benieuwd naar de puntarelle? In deze blog vertel ik je er alles over.
Wat is puntarelle?
Puntarelle is een groente die behoort tot de familie van de chicorei. Je raadt het goed: ze smaakt dus een beetje bitter. De groente is redelijk groot, heeft een verlengde kropvorm en lange, dunne, vlezige bladeren. Die doen denken aan de bladeren van de paardenbloemplant. De verrassing zit in het hart van de krop. Daar zitten de “puntarelle” of puntige scheuten. Ze zijn het lekkerste deel van de groente.
Waar komt puntarelle vandaan?
Puntarelle wordt vooral gekweekt in de streek rond Rome. In Italië vind je de groente ook als cimata of cicoria catalogna. In België kreeg puntarelle de mooie naam capucienenbaard. Puntarelle groeit tijdens de wintermaanden, van november tot februari.
Bij ons is de groente niet gemakkelijk te vinden. Ik vind ze zo lekker dat ik er een rit naar een speciaalzaak voor over heb. Woon je rond Brussel? Je kan terecht bij Le Marché des Chefs of bij Rob, the Gourmets’ Market. Verder vind je puntarelle soms in de winkels van de Cru-keten. In London koop je ze op bijna alle groentenmarkten.
Heb je een eigen moestuin? Kweek dan zelf je puntarelle . Je kan het zaad online kopen bij vreeken.nl of kweek.gent. Dit jaar begin ik voor het eerst aan mijn groenten- en kruidentuin en de puntarelle zullen er niet in ontbreken.
Puntarelle klaarmaken door de scheuten te krullen
Als je puntarelle wil bereiden, moet je de scheuten eerst krullen. Dat doe je met water, ijs en citroen. Jonge planten hebben de mooiste en stevigste scheuten. Naarmate de puntarelle ouder worden, zijn ze hol binnenin.
De scheuten in het hart van de plant haal je uit elkaar. Daarna snij je ze in de lengte zeer fijn. Daarvoor gebruik je best een mandoline. Neem een kom met koud water en voeg er ijs en citroensap aan toe. Daarin moet de puntarelle een uurtje weken. De fijngesneden scheuten verliezen zo een deel van hun bittere smaak. De thermische schok van het ijs doet ze krullen en maakt ze heerlijk knapperig. Dankzij het citroensap behouden de puntarelle hun frisse kleur.
De buitenste bladeren gebruiken
Je kan enkel de zachtste buitenbladeren van de puntarelle gebruiken. Het resultaat van je bereiding hangt af van de ouderdom van de plant. Snij de zachte bladeren van een jonge plant in grove stukken. Die stoof je snel gaar in olijfolie. Voeg citroensap toe, net als versgemalen peper en fleur de sel. Strooi er nog krokant gebakken spekjes over en je hebt een lichtjes bitter en lekker gerecht.