Pompoenrisotto met taleggio, peer en kastanjes
De pompoen is de bekendste en meest verbouwde vrucht ter wereld. Ze komt in allerlei vormen, maten en kleuren. Pompoen is niet alleen zeer lekker en gezond, je kan er ook allerlei voorwerpen van maken. Wat staat er vandaag op het menu? Pompoenrisotto, maar eerst vertel ik je alles wat je moet weten over deze veelzijdige vrucht.
Vanwaar komt de pompoen?
De pompoen behoort samen met de komkommer en kalebas tot de familie van de Cucurbitaceae of de komkommerfamilie die over de hele wereld verspreid is. De eerste vruchten kwamen vooral uit de tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika, maar ook uit Afrika en Zuidoost-Azië.
Pompoen: gebruik en toepassing
Pompoenen en kalebassen worden al sinds meer dan 10 000 jaar gebruikt, eerst als vloeistofhouder maar later ook als kom voor voedsel en gerei. Zo deden de kleintjes in China ooit dienst als snuifdozen en worden ze in Argentinië nog altijd gebruikt om maté uit te drinken.
Pompoenen hebben vaak een mooie kleur en vorm en zijn dan ook ideaal geschikt als decoratief element. Denk maar aan de Jack-o'-Lanterns die de huizen sieren rond Halloween of aan de fijn bewerkte en beschilderde kalebassen in Peru en Mexico. In Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland maakte de inheemse bevolking maskers van pompoenen, en in Afrika werden ze omgetoverd tot pijpen.
Pompoenen doen ook dienst als muziekinstrument. Zo zijn er de maracas uit Zuid-Amerika, de sansa-rimba uit Afrika en tamtams en trommels bij verschillende volkeren. Zelfs de allerkleinsten hadden vroeger veel plezier met hun rammelaar van pompoen.
Weet je wat ik de leukste toepassing vind van pompoen? Een nestkastje voor de vogels.
Leuke weetjes
- Vroeger werden gedroogde kalebassen aan de wieken van de windmolens gebonden om de molenaar te wekken als de wind wegviel.
- Langwerpige pompoenen smaken nog zoeter dan bolvormige.
- Zaai pompoenzaad 2 à 3 dagen vóór de volle maan. De plant zal dan veel beter groeien.
- De pompoen heeft zaden en is daarom een vrucht en geen groente.
- Van pompoenzaad wordt olie geperst die gemengd wordt met andere plantaardige oliën voor koud gebruik.
- Pompoenen kan je zeer lang bewaren. Zet ze op een koele, droge plaats na de oogst en gebruik ze tijdens de wintermaanden.
Pompoen is gezond
Pompoen heeft voedende, diuretische, laxerende en kalmerende eigenschappen en heeft daardoor een zeer goede invloed op de werking van ons lichaam. Verder zit pompoen barstensvol vitamines en vezels. Vitamine A en betacaroteen zijn in overvloed aanwezig, maar ook andere vitamines komen voor naargelang de variëteit. Pompoenen bevatten ook tal van mineralen en oligo-elementen, waaronder calcium, ijzer en magnesium. Reden genoeg om in je keuken aan de slag te gaan met pompoen.
Pompoen in de keuken
Zoals ik je al vertelde is pompoen een vrucht en geen groente. Daarom kan je met pompoen zowel zoete als hartige gerechten bereiden, net zoals met avocado.
Pompoensoep is een favoriet van jong en oud, maar puree, chutney, gratin en pompoentaart zijn ook zeer lekker. Maak eens chips van fijne schijfjes pompoen of verwerk stukjes pompoen in een wok gerecht. Ik rooster stukken pompoen in de oven met olijfolie en specerijen. Komijn, nootmuskaat, kaneel, gember, chilipeper of rozemarijn zijn allemaal goede keuzes om de smaak van je pompoengerecht naar een hoger niveau te tillen.
Gooi de zaadjes van de pompoen nooit weg. Verwijder eerst de draderige vezels en droog de zaden. Verwarm de oven tot 170 °C, meng de zaden met een scheutje olijfolie of kokosolie en spreid ze open op een bakplaat. Rooster gedurende een 20-tal minuten tot ze goudgeel, maar niet bruin zijn.
Mag ik de schil van de pompoen opeten?
Je mag in principe de schil van de meeste pompoensoorten eten maar de ene soort is beter geschikt dan de andere. Meestal is pompoenschil dik en hard en duurt het lang vooraleer ze gaar is. De beste keuze is de dunne schil van de zoete butternut of de Hokkaïdo pompoen. Rooster de schil apart of laat ze aan het vruchtvlees.
Recept: pompoenrisotto met taleggio, peer en kastanje
Voor dit gerecht gebruik ik de kleine, oranje Hokkaïdo pompoen, potimarron genoemd in het Frans. Het donkergele vruchtvlees is zoet en smaakt een beetje als kastanje. Hokkaïdo pompoen is geschikt voor allerlei bereidingen en kan je zelfs rauw eten. Rasp het vruchtvlees en meng het met een mosterdvinaigrette voor een verrassend gerecht.
Laat je voor dit gerecht niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten. De bereidingen zijn zeer eenvoudig. Je moet gewoon stapsgewijs werken.
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de peertjes:
- 2 stoofperen
- Sap van ½ citroen
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel suiker
- 125 ml water
Voor de pompoen:
- 100 g pompoen in blokjes
- 2 koffielepels olijfolie
- ½ koffielepel gemalen komijnzaad
- 1 snuifje zeezout
- ½ koffielepel gemalen peper
Voor de kastanjes:
- 12 voorgekookte kastanjes
- 1 eetlepel boter
Voor de risotto:
- 75 g boter
- 1 fijngehakte ui
- 400 g pompoen in kleine blokjes gesneden
- 400 g vialone of arborio rijst
- 1,5 L lichte groentebouillon
- 100 g taleggio, korst verwijderd en in blokjes gesneden
- Versgemalen peper en zeezout
Voor de afwerking:
- Geroosterde pompoenzaden
- Enkele blaadjes gefrituurde boerenkool (optioneel)
- 1 eetlepel fijngemalen peterselie
-
Stap 1: de peertjes stoven
Schil de peertjes, halveer ze en verwijder het klokhuis. Besprenkel ze met het citroensap zodat ze niet bruin verkleuren. Smelt de boter in een pan en bak de peren gedurende 2 minuten met de platte kant naar beneden. Strooi de suiker over de peren, blus de pan met water en zet een deksel op de pan. Laat de peertjes op een zacht vuur garen. Zet aan de kant.
-
Stap 2: pompoen bereiden
In deze stap bereid je de pompoen voor de afwerking van het gerecht. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng in een kom de olie met de specerijen. Voeg er de stukjes pompoen bij en meng goed. Spreid de stukjes pompoen open op het bakpapier en rooster ze gedurende een 20-tal minuten.
-
Stap 3: kastanjes bakken
Verwarm de boter in een pan en bak de kastanjes tot ze licht krokant zijn.
Hou de peertjes, pompoenstukjes en kastanjes warm in de oven op 100 °C. Begin nu aan de risotto.
-
Stap 4: de risotto bereiden
Breng de bouillon aan de kook. Verwarm de helft van de boter in een brede pan en stoof de ui. Voeg de pompoen toe en bak verder op een zacht vuur tot deze gaar is. Voeg eventueel een scheutje water bij zodat je pompoen niet aanbrandt. Pureer en breng op smaak met zout.
Voeg nu de rijst toe aan de pompoenpuree en laat 1 minuut stoven onder voortdurend roeren. Giet er een pollepel bouillon bij en kook verder. Zodra de rijst droger wordt, voeg je opnieuw bouillon bij en kook verder tot de rijst beetgaar is.
Haal de pan van het vuur, roer er de resterende boter en de taleggio onder en breng op smaak met peper en zout. De risotto moet waterig zijn (maar niet waterig!), zo niet voeg op het einde een paar eetlepels bouillon toe.
-
Stap 5: de afwerking
Snij iedere peerhelft in 4 reepjes en halveer de kastanjes. Verdeel de risotto over de borden. Schik de peertjes, geroosterde pompoen en kastanjes over de rijst. Sprenkel de pompoenzaden over het gerecht en werk af met een blaadje krokante boerenkool, wat peterselie en een scheutje olijfolie.