Frisse maatjessalade met sperzieboontjes en nieuwe aardappel
Het is een periode waar ik ieder jaar naar uitkijk: het maatjesseizoen van juni tot juli.
Het liefst van al eet ik ze puur. Het zilte, malse vlees smelt zo echt in je mond. Maar af en toe laat ik me ertoe verleiden om een voorgerecht of lunch met maatjes te bereiden. Een van mijn favorieten? Een frisse salade met maatjes, sperzieboontjes en nieuwe aardappel.
Ingrediënten
Maatjessalade voor 4 personen
- 8 maatjes
- 250 g fijne, jonge prinsessenbonen
- 400 g nieuwe kookvaste aardappelen
- 1 rode ui
- 1 eetlepel ingelegd mosterdzaad
- 1 eetlepel gehakte platte peterselie
- 100 ml mosterdvinaigrette
- 4 eetlepels crème van mierikswortel
Voor de crème van mierikswortel:
- 100 g crème épaisse
- 3 koffielepels mierikswortelpasta
- Een snuifje suiker
- Peper en zout
Voor het ingelegd mosterdzaad:
- 125 g mosterdzaad
- 90 ml rijstazijn of natuurazijn
- 90 ml gewone azijn
- 45 g suiker
- 5 g zeezout
- 180 ml water
- 1 laurierblad
- 1 takje tijm
Voor de mosterdvinaigrette:
- 2 koffielepels Dijonmosterd
- 3 eetlepels witte wijnazijn
- 9 eetlepels plantaardige olie
- Zout en versgemalen peper
-
Recept salade met maatjes
Eenvoudig, maar lekker. Meer moet een salade niet zijn, toch?
Je begint bij de boontjes. Snij de uiteinden af, was ze en kook ze daarna beetgaar. Om hun mooie groene kleur te behouden, leg je de gekookte boontjes in ijswater.
Schrob daarna de aardappels schoon en kook ze gaar. Laat ze afkoelen, en snij ze in plakjes of stukjes. Met een mandoline snij je de rode ui in zeer fijne ringen.
-
Ingelegd mosterdzaad
De volgende stap is het mosterdzaad. Voeg alle ingrediënten in een kleine kookpot en breng het mengsel zachtjes aan de kook. Laat het 45 minuten lang pruttelen, tot de mosterdzaadjes de structuur van kikkerdril hebben.
Zorg ervoor dat de vloeistof niet volledig verdampt. Na de kooktijd giet je het ingelegd mosterdzaad in een steriele glazen pot. Je kan het heel lang bewaren in de koelkast.
-
Waarom rijstazijn?
Rijst- en natuurazijn zijn veel zachter dan gewone azijn. De zuurtegraad ligt rond 4 graden, terwijl gewone azijn een zuurgehalte van 8 graden heeft.
-
Crème van mierikswortel
Meng de crème épaisse, de mierikswortelpasta en suiker in een kom. Klop het mengsel op tot een luchtige crème. Kruid naar je smaak met peper en zout.
-
Mosterdvinaigrette
Meng de mosterd en de witte wijnazijn door elkaar in een kleine kom. Roer de olie er daarna stelselmatig onder om een zachte, crème-achtige vinaigrette te krijgen. Breng ten slotte op smaak met peper en zout.
Tip: wil je de vinaigrette langer bewaren? Voeg er dan een koffielepel mayonaise aan toe. De dressing blijft zo 2 tot 3 dagen vers.
-
Afwerking
Schik de aardappelen en boontjes op een bord. Overgiet met de vinaigrette en bestrooi met de peterselie. Leg daarop de maatjes, verdeel er de fijne ui en het ingelegd mosterdzaad over. Werk ten slotte af met de crème van mierikswortel en serveer er een stukje roggebrood en gezouten boter bij. Nog een glaasje Chardonnay – of jenever, voor de liefhebbers – uitschenken, en de lunch kan beginnen!