Caesar salad met warm gerookte zalm
Mijn eerste kennismaking met een caesar salad was tijdens mijn studietijd in California. Het slaatje heeft zijn origine in Tijuana, Mexico, maakte vandaar een opmars naar de Verenigde Staten en veroverde vervolgens de hele wereld. Het recept evolueerde en iedere chef interpreteerde het op zijn manier. Maar wat zit er nu wel en niet in een echte caesar salad en hoe maak je de typische saus? Ik vertel je het hele verhaal en deel met jou het recept van caesar salad met warm gerookte zalm op de wijze van Spice & Ginger.
De oorsprong van de caesar salad.
Chef Cesare Cardini, een Italiaanse immigrant in California, had een restaurant in San Diego en ook eentje juist over de grens in Tijuana, Mexico. Op 4 juli, 1924 flanste hij voor zijn gasten een slaatje in elkaar met 7 eenvoudige ingrediënten die hij voorhanden had. De combinatie van de verschillende smaken was spot-on en het slaatje werd een succes.
De 7 ingrediënten
Chef Cardini houdt het simpel en gebruikt ingrediënten uit zijn kindertijd in het geliefde Italië. Hij begint met een eierdooier die de saus zal binden. Daarbij komt limoensap voor het zuurtje en olijfolie voor de emulsie. De umami komt van een dash worcestersaus. Hij verdeelt de saus over krokante slablaadjes en werkt het gerecht af op zijn Italiaans: met Parmezaanse kaas. Hij serveert er tot slot een geroosterd stuk stokbrood bij. De caesar salad is geboren!
Het toevoegen van look, ansjovis, mosterd, tabasco, kip en broodkorstjes zijn interpretaties van andere chefs die het gerecht een stapje verder nemen. In de supermarkt vind je kant-en-klare caesarsaus maar die heeft nog weinig te maken met de oorspronkelijke smaak. Het loont echt de moeite om een caesarslaatje van nul te bereiden.
Caesar salad met warm gerookte zalm
Een caesar salad kan je zo eten maar veelal worden er kip of geroosterde garnalen bij geserveerd om een volledige maaltijd te vormen. In Schotland at ik het legendarische gerecht met warm gerookte zalm. Het is een prachtige combinatie en ik creëerde er mijn eigen versie van voor de blog.
Recept
Met dit recept maak je een volwaardige maaltijd voor 2 personen. Als je niet van ansjovis houdt dan kan je die weglaten. Voeg enkele extra druppels worcestersaus toe voor meer umami. Het is handig om voor de bereiding een hand- of staafmixer te hebben en een mandoline.
Ingrediënten voor de dressing
- 1 teentje look
- 4 ansjovisfilets (optioneel)
- 1 eierdooier
- 1 koffielepel mosterd
- 1 citroen
- 75 ml olijfolie
- 75 ml plantaardige olie
- Enkele druppels worcestersaus
- ¼ koffielepel cayennepeper
Ingrediënten voor het slaatje
- 4 little gems of 1 jonge romeinse sla
- ½ rode ajuin
- 2 hardgekookte eieren
- 30 g Parmezaanse kaas in snippers
- 150 g warm gerookte zalm
- Dillepluksels
- Broodkorstjes
-
Stap 1: caesar dressing bereiden
Plet het teentje look en de ansjovisfilets tot een puree en voeg dit samen met de eierdooier en de mosterd in een mengkom. Pers de citroen. Giet het citroensap en de olie in een fijne straal bij de basis en klop op tot een emulsie. Gebruik hiervoor een hand- of staafmixer. Breng op smaak met worcestersaus en cayennepeper. Voeg geen zout toe als je ansjovis gebruikt. Je zal te veel saus hebben voor het slaatje maar je kan de dressing enkele dagen in de koelkast bewaren.
-
Stap 2: mise-en-place
Haal de blaadjes van de little gems of de krop romeinse sla van elkaar. Indien de blaadjes te groot zijn, snij ze dan in de lengte kleiner. Snij de rode ajuin in flinterdunne schijfjes met een mandoline. Pel de eieren en snij ze in 4. Verwijder het vel van de zalm en haal de vis uiteen in grove stukken.
-
Stap 3: het slaatje serveren
Meng de blaadjes sla met de rode ajuin, de helft van de Parmezaanse kaas en enkele eetlepels caesar dressing. Schik de sla in een schaal of in individuele kommetjes. Strooi hierover de rest van de kaas en schik de eieren en stukjes zalm er bovenop. Werk af met pluksels dille en broodkorstjes. Serveer de rest van de saus in een kannetje bij de caesar salad.
Dit slaatje laat plaats over voor een toetje. Probeer eens mijn recept voor millionaire’s shortbread. Da’s pas genieten!