Wat te doen in Muscat, Oman? Cultuur en strand
Een reis naar het mysterieuze Oman begint en eindigt altijd in Muscat. De witte hoofdstad ligt aan de Baai van Oman en is aan de landzijde ingesloten door het woeste Hajjargebergte. Oud en nieuw gaan hand in hand in de levendige en veilige stad. Moderne wegen brengen je in een oogwenk van de luchthaven naar je hotel en de belangrijkste bezienswaardigheden. Schitterende architectuur, heerlijke stranden en rijke cultuur, Muscat biedt dit allemaal. Ben je klaar om Muscat te verkennen? Ik geef je de beste tips: wat te doen in Muscat? Cultuur en strand.
Bezoek de Sultan Qaboos Grand Mosque
Wat je zeker niet mag missen tijdens je reis naar Oman is een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque. De schitterende moskee met zijn oogverblindend mooie interieur, gebouwd ter ere van het dertigjarige bewind van de Sultan, werd geopend in 2001 in het bijzijn van imams van over de hele wereld.
Sultan Qaboos
De moskee is genoemd naar de vorige Sultan Qaboos die overleed in 2020. Na een staatsgreep waarbij zijn tirannieke vader werd verbannen, regeerde Sultan Qaboos meer dan 50 jaar over Oman. Hij hief de verstikkende restricties waaronder de bevolking gebukt ging, op en opende de grenzen. Sultan Qaboos toverde het arme land om in een welvarende staat door de economie te stimuleren en overeenkomsten met andere Arabische landen te sluiten. Tegelijkertijd wendde hij inkomsten uit de olie-industrie aan voor sociale programma’s. Gezondheidszorg en onderwijs voor alle Omani’s stonden centraal in zijn beleid. De sultan was geliefd door jong en oud. Hij slaagde erin het land te moderniseren en op de wereldkaart te brengen zonder de eeuwenoude tradities langs de kant te schuiven. Sultan Qaboos werd opgevolgd door Haitham BinTarik, zijn neef die bijna 20 jaar lang deel uitmaakte van zijn regering.
Het interieur van de moskee
Sultan Qaboos was een man van de wereld en nam dan ook de mooiste materialen uit verre en omliggende landen op in de verfraaiing van de moskee. De muren en het plafond van de gebedshal zijn bezet met marmer uit Italië en 35 Swarovski-kroonluchters verlichten het geheel. De centrale luchter is een gevaarte dat maar liefst 8 ton weegt. Verder zijn de muren en de binnenzijde van de koepel versierd met kleurrijke mozaïeken en gouden inscripties. De Mihrab, de nis in de muur die de richting naar Mekka aanduidt, is van uitzonderlijke schoonheid. En dan is er het Perzisch tapijt. Het op één na grootste tapijt ter wereld weegt 21 ton, meet 70 bij 60 meter en bedekt de vloer van de gebedshal van muur tot muur. Maar liefst 600 vrouwen knoopten er 4 jaar lang aan. Het geheel is overweldigend en je weet niet waar eerst te kijken.
De buitenkant van de moskee
Ook de buitenkant van de Sultan Qaboos Grand Mosque laat je niet onbewogen. De elegante moskee is gebouwd uit Indische zandsteen die gebeeldhouwd werd door 60 ambachtslieden in Muscat en ongeveer 200 in India. Sommige ontwerpen zijn geïnspireerd op de Taj Mahal en bevatten halfedelstenen. De architectuur van de moskee integreert harmonieus meerdere Arabische en Islamitische stijlen. De centrale koepel van de gebedsruimte is 50 meter hoog en is belegd met goud. Op de hoeken staan 4 minaretten met een vijfde, 90 meter hoog, in het midden van het bouwwerk. Ze symboliseren de 5 pijlers van de Islam: geloof, gebed, liefdadigheid, vasten en bedevaart.
Wat je moet weten
Als toerist kan je de moskee bezoeken tussen 8 en 11 uur, behalve op vrijdag. Er is een grote parking en de toegang is gratis.
Je moet de gepaste kledij voorzien. Als vrouw bedek je je lichaam en laat je enkel de handen en de voeten vrij. Je draagt ook een sjaal op je hoofd. Als man draag je een lange broek. Een hemd met korte mouwen of een T-shirt zijn toegestaan. In de gebedsruimte zijn kinderen jonger dan 10 jaar niet toegelaten.
Bezoek het Royal Opera House
Sultan Qaboos hield van klassieke muziek en liet het elegante witte Royal Opera House bouwen in hedendaagse Omanitische stijl. Het operagebouw opende in 2011 de deuren voor liefhebbers van muzikale kunst en cultuur. De imposante inkomsthal met gebeeldhouwde witte zuilen en houten plafond leidt naar een gezellige concertzaal met 1100 zitplaatsen. De muren en plafonds zijn bekleed met fijn gesculpteerde houten panelen. Het Royal Opera House is één van de meest technisch vooruitstrevende operagebouwen ter wereld die met één druk op de knop omgetoverd kan worden tot een moderne concertzaal.
De Mutrah Souk en Corniche
Juist naast het historische hart van Muscat met het paleis van de sultan, ligt het levendige Mutrah. De wijk ligt aan een mooie, goed bereikbare baai en vormt een belangrijk centrum voor handel en scheepvaart.
De Souk
In de betoverende, traditionele Mutrah Souk is het heerlijk flaneren. In het doolhof van steegjes staan kleurrijke stalletjes met allerlei sieraden, textiel, huishoudartikelen, etenswaren en specerijen. De handelaren zijn niet opdringerig en laten je rustig snuisteren. Als je van de typische gezellige drukte van een souk houdt, plan je bezoek dan in de late namiddag.
De Corniche
Een grote boulevard met een brede promenade omzoomt de baai van Mutrah over de hele lengte. Dit is de Mutrah Corniche. Hier kom je voor een aangename wandeling langs het water met uitzicht op de haven. Je ziet er vissersbootjes, cruiseschepen en de twee luxejachten van de sultan. Hou er wel rekening mee dat het overdag heet wordt. Als de hitte ‘s avonds afneemt komt de lokale bevolking naar buiten en komt de Corniche tot leven.
Qasr Al Alam, het paleis van de sultan
Van Mutrah is het maar enkele kilometers rijden naar het oude stadsgedeelte van Muscat met het ceremoniële Al Alam paleis van de sultan. Het paleis kijkt uit over de baai en wordt enkel gebruikt voor officiële aangelegenheden en staatsbezoeken. Het paleis is omgeven door de Al Mirani en Al Jalali forten die dateren uit de 16de eeuw. Je kan spijtig genoeg het paleis en de forten niet bezoeken maar het aanzicht van buitenaf is de moeite waard.
Amouage, een geschenk aan koninginnen
Oman is het historische handelscentrum van wierook en mirre en Sultan Qaboos was vastbesloten om zijn land terug op de voorgrond te brengen in de Arabische wereld van parfums. In 1983 gaf hij aan de legendarische parfumeur Guy Robert de opdracht om het meest kostbare parfum ter wereld te creëren. Het resultaat was Amouage Gold, het geschenk van de sultan aan koninginnen over de hele wereld.
Amouage parfums zijn gemaakt met de beste extracten en etherische oliën ter wereld. Ze zijn luxueus en sensueel, modern en geraffineerd. Ben je zoals ik liefhebber van aparte, complexe parfums, dan moet je absoluut een bezoek brengen aan het Amouage productie- en bezoekerscentrum in Muscat. Na een informatieve rondleiding en een overdaad aan florale en kruidige geuren kan je je waardevol parfum ter plaatse kopen.
Tijd voor het strand: The Chedi Muscat
Muscat is niet alleen cultuur en architectuur. Door de ligging aan de Golf van Oman kan je in Muscat genieten van mooie, zonovergoten stranden. Je hebt een grote keuze aan luxehotels waar verwennerij een heel nieuwe betekenis krijgt.
Wij trokken naar The Chedi, een stijlvol en weelderig resort met een 350-meter lang privé-strand, een spa van wereldklasse, prachtige tuinen, gastronomische wereldkeuken en het langste zwembad van de regio. Na het luieren in de zon en cocktail sipping bij zonsondergang aan één van de betoverende buitenterrassen was het moeilijk om terug huiswaarts te keren.