Reizen naar Oman: praktische tips en handige weetjes
Oman is een prachtig en fascinerend land gelegen aan de Arabische Zee. Het is er veilig en de bevolking is vriendelijk en gastvrij. Ontdek de magie van Oman en bereid je voor op een onvergetelijke reis met mijn praktische tips en handige weetjes.
Vlucht en immigratie
Je vliegt van Brussel naar Muscat in 8 à 10 uren met een tussenstop in de UAE of elders, al naargelang de luchtvaartmaatschappij. Het tijdsverschil bedraagt + 3 uur in de winter en + 2 uur in de zomer.
Je hebt een visum nodig om naar Oman te reizen. Je kunt een e-visum online aanvragen op de officiële website van de Royal Oman Police. De procedure is eenvoudig en snel.
Beste reistijd
De beste periode om naar Oman te reizen is van oktober tot april. Tijdens de zomermaanden is het broeiend heet en stijgen de temperaturen in de woestijn tot 50°C. Tijdens de wintermaanden trekken er soms storingen over het land met hevige regenval en zwaar onweer. Het water valt dan met bakken uit de hemel, er zijn flash floods en kreekjes veranderen in kolkende watermassa’s. Als je een excursie plant is het altijd aangeraden om eerst de weersvoorspelling te raadplegen. Als je naar Zuid-Oman reist dan zijn de zomermaanden de beste periode.
Vermijd om tijdens de ramadan naar Oman te reizen. De meeste restaurants en drankgelegenheden zijn overdag gesloten en het leven verloopt op een ander ritme.
Rondreizen in Oman
Je kan Oman het best bezoeken met de huurwagen of met een lokale gids. Het land beschikt over een goed wegennet en wegwijzers zijn aangeduid in het Arabisch en het Engels. Het is een goed idee om een GPS mee te nemen.
Aan een woestijn excursie begin je beter niet zelf. Hiervoor heb je een terreinwagen met de juiste (lage) bandenspanning nodig en een goede begeleider.
Gezondheidstips
Er zijn geen verplichte inentingen als je van Europa naar Oman reist. Voorzie een standaard reisapotheek, een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnehoed. Drink geen kraantjeswater en poets je tanden met mineraalwater.
In Oman moet je opletten met zoet water. Ga er niet in pootje baden of zwemmen want het water kan besmet zijn met een parasitaire worm die schistosomiasis veroorzaakt, een ziekte waarbij de parasiet zich nestelt in je organen.
Geldzaken
Je kan overal met bankkaarten betalen maar het is altijd goed om een klein beetje cash bij de hand te hebben voor kleine lokale aankopen en fooien. De lokale munt is de Omaanse Rial. Je kan Euro’s of dollars omwisselen in je hotel of bij aankomst in de luchthaven.
Kledij
Zoals overal moet je de cultuur en traditie van het land respecteren en je kledij aanpassen. Denk er als vrouw aan om je schouders, bovenarmen en knieën te bedekken. Draag ook geen diepe halsuitsnijdingen of doorzichtige kledij. Ik heb altijd een lichte sjaal bij voor onvoorziene omstandigheden. Wil je religieuze plekken bezoeken dan is een hoofddoek verplicht. Mannen dragen liefst een lange broek in het openbaar. Aan het zwembad en privéstrand van je hotel kan je strandkleding dragen.
In Oman zijn er veel mogelijkheden voor bergwandelingen en excursies in de zandwoestijn. Voorzie aangepast schoeisel indien er deze activiteiten op je lijstje staan.
Gastvrijheid
De bevolking van Oman is zeer vriendelijk en gastvrij. Het moet je niet verbazen dat je tijdens een wandeling door één van de dorpen uitgenodigd wordt voor de koffie. Het is dan ook zeer grof om die gastvrijheid te weigeren. Er worden typisch dadels, koffie en halwa aangeboden. Didier werd zelfs vergast op de traditionele kledij.
Fotografie
Je kan zonder probleem landschappen en gebouwen in Oman fotograferen. Indien je personen wilt fotograferen dan vraag je eerst of ze akkoord zijn. De meeste vrouwen willen niet dat je ze in beeld brengt.
Alcohol
Oman is een traditioneel Islamitisch land en alcohol kan je alleen krijgen in internationale hotels. Het is niet toegestaan om buiten je hotel alcohol te drinken. Reis je met de wagen rond dan moet je de nultolerantie voor alcohol in acht nemen.