Zelf heerlijke coleslaw maken
Het ideale bijgerecht voor elke barbecue? Dat is coleslaw. De betekenis zit in het woord zelf: een salade met kool. Het gerecht gaat terug tot het 18e-eeuwse Nederland, toen de uitvinding van mayonaise de eenvoudige koolsalade in een nieuw jasje stak! Hoewel ouderwetse coleslaw nog steeds het typische Amerikaanse bijgerecht bij elke barbecue is, zijn er nu veel variaties op het recept, deels geïnspireerd door ingrediënten van over de hele wereld. En raad eens? Ik heb ook mijn eigen versie!
Brassica, de Romeinen wisten er al alles van
De Oude Romeinen waren dol op kolen, wat ze in het Latijn brassica noemden. Het stond zelfs zo hoog aangeschreven dat Cato het in zijn De Agri Cultura prees als de groente die alle andere overtrof. Ook Plinius de Oudere schreef al in de eerste eeuw na Christus over kool in zijn Historia Naturalis. De Romeinen gebruikten kool als medicijn en als voedsel. Broccoli stond bekend als een preventief detox-middel. Het eten van broccoli voor een groot feest zou de effecten van alcohol verminderen. De Romeinen kenden talloze koolsoorten en hadden zelfs hun eigen koolsla recept ontwikkeld met eieren, olie, azijn en kruiden. Door hun veroveringen verspreidden ze de groente en het gebruik ervan over de rest van West-Europa. Tegen de Middeleeuwen was kool in heel Europa een alledaags ingrediënt geworden.
De Nederlandse schakel
De eerste geschreven recepten voor koolsalade in Nederland dateren uit de 18e eeuw. Het is ook rond deze tijd dat mayonaise werd uitgevonden en het veranderde de manier waarop koolsalade werd gemaakt volledig. De Nederlandse immigranten die zich vestigden in het gebied dat later New York zou worden, verbouwden kool langs de oevers van de Hudson rivier. Andere kolonisten pikten de Nederlandse koolsalade op en begonnen de term in het Engels te gebruiken. Er waren weliswaar wat semantische discussies, maar coleslaw is definitief blijven hangen.
Vele manieren om coleslaw te maken
Er zijn zoveel manieren om coleslaw te maken! Witte kool is altijd de ster van het gerecht, en je kunt ervoor kiezen om de salade met of zonder mayonaise te maken. Wat je ook beslist, het is goed om te weten dat de klassieke Amerikaanse koolsla altijd met mayonaise wordt bereid.
Ouderwetse Amerikaanse coleslaw
Er gaat niets boven de klassieke, ouderwetse coleslaw, gemaakt van fijngesneden witte kool, wortels, uien en paprika. De saus is een combinatie van mayonaise, mosterd en zure room. Je kunt ook rode kool, peterselie en spek toevoegen om dit gerecht een extra kick te geven. Deze romige en knapperige coleslaw is een topper bij gebraden kip.
Coleslaw met ciderazijn, de favoriet van The South
In 1839 publiceerde Lettice Bryan het kookboek The Kentucky Housewife, een klassieker van de zuidelijke keuken. De meer dan 1300 recepten weerspiegelen de invloed van de inheemse cultuur en van Europese en Afrikaanse immigranten op de regionale keuken. In Lettice Bryan’s coleslaw recept is er geen sprake van mayonaise. De saus wordt gemaakt met ciderazijn, water, suiker en mosterdpoeder. Het recept sloeg aan en deze manier van coleslaw maken is nog steeds een favoriet in het zuiden van de VS. Dit zoetzure recept is de perfecte aanvulling op gerookt vlees, stoofschotels en barbecue!
Aziatische coleslaw
Voor een oosters tintje meng je witte en rode kool met komkommer, mango, sugar snaps en jonge ui. De saus maak je door rijstwijn, limoensap, palmsuiker, vissaus, chilipeper en gember te mengen. Top je coleslaw met sesamzaadjes en verse koriander en serveer met fish cakes, gestoomde vis en kip.
Tex-Mex coleslaw
Voor een coleslaw in Tex-Mex stijl voeg je verschillende soorten paprika's, groene selderij en jalapeño chilipepers toe aan het gerecht. Maak een sausje in Lettice Bryan-stijl op basis van ciderazijn, olie, honing, komijn en chilipoeder. Serveer je Tex-Mex coleslaw met enchiladas en gegrilde vis.
En er is meer! Hier zijn enkele andere mogelijke combinaties
Ik vind het altijd leuk om nieuwe recepten uit te proberen, en coleslaw is een geweldige manier om dit te doen. Vervang witte kool gerust door andere koolsoorten, zoals Chinese of rode kool. Heb je al spruitjes overwogen? Ze zijn een uitstekende optie! Snijd ze gewoon fijn met de mandoline en je zult versteld staan van hun ongelooflijke smaak. Je kunt zelfs sla aan je coleslaw toevoegen voor een verfrissende twist. Little gem en krulandijvie zijn uitstekende keuzes voor een smaakvolle coleslaw!
Fruit past ook heel goed bij coleslaw. Appel en peer liggen voor de hand. Maar vergeet ook perziken en druiven niet.
Noten en gedroogd fruit maken van je coleslaw een verfijnder gerecht. De combinatie van appel en pecan noten is een Amerikaanse klassieker. Als je een Aziatische koolsla maakt, zijn geroosterde pinda's een prima optie.
Je kunt kiezen uit eindeloze combinaties van specerijen en verse kruiden voor bij de coleslaw. Koriander gaat goed samen met komijn en chilipoeder. Venkel- en korianderzaad, samen met een beetje kerriepoeder, geven aan coleslaw een Indiase twist. Dille, mosterdzaad en uienpoeder roepen dan weer de smaken van de Scandinavische keuken op.
Tips om de lekkerste koolsla ooit te maken!
Coleslaw is vrij eenvoudig te maken, maar om een goed resultaat te krijgen is het belangrijk om op een paar dingen te letten.
Snijd de groenten klein genoeg, anders wordt de salade te hard en moeilijk te kauwen.
Gebruik maar een klein beetje saus. Je kunt de groenten beter niet in de saus laten zwemmen.
Als je de groenten te lang van tevoren met de saus mengt, verliezen ze hun knapperigheid.
Tijd om te gaan koken!
Recept voor heerlijke coleslaw
Met dit recept maak je genoeg coleslaw voor 6 personen.
Zo maak je coleslaw:
Ingrediënten:
Voor de coleslaw:
- 200 g witte kool
- 50 g rode kool
- 100 g wortelen
- ½ groene paprika
- ½ knapperige Granny Smith-appel
- 1 stengel groene selder
- ½ rode ui
- 1 jalapeño chilipeper
Voor de dressing:
- 75 ml mayonaise
- 30 ml rijstazijn
- Sap van ½ citroen
- 1 eetlepel honing
- 1 koffielepel mosterd
- ¼ koffielepel gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)
- Peper en zeezout naar smaak
Voor de afwerking:
- 2 eetlepels gehakte bieslook
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
-
Stap 1: Bereid de groenten voor
Snijd de witte en rode kool heel fijn. Snijd vervolgens de wortels, paprika en appel in julienne. Gebruik een dunschiller om de draden van de bleekselderij te verwijderen en snijd de stengel in dunne plakjes. Snijd de ui in fijne ringen met de mandoline. Hak de jalapeño chilipeper fijn. Voeg alle ingrediënten samen en schep goed om.
-
Stap 2: Nu de dressing maken
Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
-
Stap 3: De coleslaw afwerken
Giet nu de saus over de gemengde groenten en schep alles goed door elkaar. Strooi vlak voor het serveren de bieslook en pijnboompitten over de coleslaw.
Serveer als afsluiter van je barbecue een zomerse clafoutis met kersen.