Smørrebrød met garnalen, krokant ei en kaviaar
Smørrebrød is een Deense term die letterlijk "brood met boter" betekent. Maar het is zoveel meer dan dat. De rijk belegde sneetjes roggebrood zijn de favoriete lunch van de Denen. Lekker en eenvoudig te bereiden, smørrebrød wint aan populariteit, zelfs ver buiten de Deense grenzen. Heb je al eens smørrebrød gegeten? Het is een absolute must als je Denemarken bezoekt!
Een diepgewortelde traditie
Smørrebrød maakt al sinds de middeleeuwen deel uit van de Deense cultuur. Het leven was hard en niets werd verspild. Oude sneetjes brood werden belegd met restjes van de vorige dag om het brood wat smaak te geven en het weer eetbaar te maken. Boeren en arbeiders namen de hartige maaltijd mee naar hun werk. Naarmate voedsel gevarieerder en beschikbaarder werd, werd smørrebrød een typisch gerecht. Tegen het einde van de 19e eeuw was smørrebrød geëvolueerd tot een rijk belegd stuk brood dat je in de winkel kon kopen. Het was een traktatie voor jezelf of voor je gasten. De opkomst van fastfood duwde smørrebrød naar de achtergrond, maar dat veranderde dankzij de recente opkomst van de New Nordic eetstijl. Smørrebrød is tegenwoordig een trendy onderdeel van de Deense keuken, met veel restaurants die zich erin specialiseren.
Deens roggebrood, het belangrijkste ingrediënt van smørrebrød
Smørrebrød draait om roggebrood en de Denen zijn er dol op. Het brood wordt gemaakt met zuurdesem op basis van karnemelk of yoghurt, waardoor het een typische, licht zure smaak heeft. Het eerste recept voor Deens roggebrood stamt uit 1703, maar het bestaat eigenlijk al meer dan 1000 jaar!
Tegenwoordig wordt wit brood ook gebruikt als basis voor smørrebrød. Vroeger was wit brood een luxe en werd vooral gegeten als toetje met zoet beleg. Tegenwoordig geldt als algemene regel dat rood vlees, haring, makreel en paling altijd op roggebrood worden geserveerd. Voor zalm, heilbot en zeevruchten kan wit brood ook.
Smørrebrød toppings
De mogelijkheden voor wat je met smørrebrød kunt doen zijn eindeloos, afhankelijk van het seizoen en je eigen creativiteit. Er zijn honderden combinaties van toppings, van eenvoudig tot verfijnd. Er ontstaan voortdurend nieuwe ideeën, vooral van aanhangers van de New Nordic Cuisine, die vaak met werkelijk unieke creaties komen.
Wel of geen boter?
Zoals het woord "smørrebrød" al doet vermoeden, is boter een belangrijk onderdeel van het plaatje. Puristen zeggen dat het eerste wat je op het roggebrood doet boter of eendenvet is. Maar mensen worden steeds gezondheidsbewuster en sommigen vinden dat we minder of geen boter moeten gebruiken. Het is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur en smaak. Er is echter één uitzondering: haring. In dat geval is boter een must.
Als je boter op je smørrebrød smeert, zorg er dan voor dat het gezouten is. Het zout balanceert de andere zoete, zure of bittere ingrediënten. Bij voorkeur wordt de boter in een dikke laag uitgesmeerd, waarbij je tandafdrukken zichtbaar zijn als je erin bijt. In Denemarken noemen ze dat "tandsmør".
De grote klassiekers
De grote klassiekers draaien rond haring, garnalen, leverpaté, rosbief, eieren en aardappelen maar er zijn nog tal van andere typische ingrediënten die variëren met het seizoen zoals asperges en champignons.
De gepekelde haring wordt in grove stukken gesneden en geserveerd met ajuin, kappertjes, verse kruiden zoals dille en mayonaise. Soms wordt haring geserveerd met een kerriesaus en stukjes appel of een gekookt ei. Roze garnalen zijn een populaire topping, liefst met een gekookt ei erbij. Een andere favoriete optie is leverpaté, koud opgediend met rode bietjes en tuinkers of warm met spek en champignons. Dan is er nog rosbief. Hierbij hoort mierikswortel, remouladesaus, krokant gebakken ui en augurk. Smørrebrød met aardappel is een zomerse favoriet. Dan komen de nieuwe Deense aardappelen op de markt en die zijn heerlijk met mayonaise, ui en spek, of met kappertjes, gestoofde prei en citroen.
Smørrebrød etiquette
Hoe eenvoudig een smørrebrød maaltijd ook lijkt, er zijn een paar regels die je in acht moet nemen.
Er is een specifieke volgorde voor het eten van smørrebrød. Begin altijd met haring, dan vis en zeevruchten, gevolgd door vlees en groenten. Kaas wordt tot het laatste bewaard.
Als je twijfelt hoe je een rijk belegd stuk smørrebrød moet eten, volg dan gewoon de Denen en gebruik een mes en vork. Smørrebrød met de handen eten is gewoon not done.
Vul aan het begin van de maaltijd een glas schnaps tot de rand en breng een toost uit. Mors geen druppel! Bier en schnaps zijn een belangrijk onderdeel van de smørrebrød-cultuur. Vergeet niet om ze met mate te drinken.
Recept: smørrebrød met garnalen, krokant ei en kaviaar
Ik ging smørrebrød zelf proeven in Denemarken en vond een heleboel ideeën voor nieuwe recepten. Ik deel hier graag een van mijn favorieten.
Ingrediënten voor 2 stuks:
- 2 sneetjes roggebrood
- 50 g gekookte kleine roze garnalen
- 2 kleine eieren
- Eiwit van 1 ei, losgeklopt
- 1 eetlepel bloem
- 2 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 mespuntje cayennepeper
- 2 koffielepels kaviaar of andere viseitjes
- 2 takjes dille
- Enkele eetbare bloemen
-
Bereiding
Kook de twee eieren vier minuten. Dompel ze daarna onder in koud water en laat ze helemaal afkoelen. Pel de eieren voorzichtig.
Verhit de olie tot 180°C. Neem drie schaaltjes en doe de bloem in het eerste, het geklopte eiwit in het tweede en het paneermeel in het derde. Wentel de eieren eerst in de bloem, dan in het eiwit en als laatste in het paneermeel. Bak de eieren in de hete olie tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Meng de mayonaise met de cayennepeper en verdeel dit gelijkmatig over de sneetjes brood. Schik de garnalen erop en leg een ei in het midden. Schep een lepel kaviaar op elk ei. Werk af met dille en bloemblaadjes.
Ben je nieuwsgierig naar de Deense eetcultuur? Ik vertel je alle details in mijn blogpost