De originele mai tai van Trader Vic
Cocktails doen altijd een beetje dromen naar exotische bestemmingen. Denk maar aan de Jamaicaanse planter’s punch of de daiquiri uit Havana. Zo is er ook de mai tai: uitgevonden door Trader Vic en onlosmakelijk verbonden met Polynesië. Met veel plezier doe ik hier het originele recept uit de doeken!
Het verhaal van de mai tai
In de jaren 1920 en 1930 ontstond er in de VS een popcultuur rond alles exotisch en Polynesisch. Nachtclubs werden gedecoreerd met valse palmbomen en rotan meubilair, elegant geklede celebs dansten op de noten van Hawaiiaanse muziek. Enkele ambitieuze ondernemers gingen nog verder en de trend werd gekoppeld aan de cultus van de tiki. Het woord vindt zijn oorsprong op de Markiezeneilanden en verwijst naar een godenbeeld.
Eén van die ondernemers? Victor Bergeron, ook wel bekend als Trader Vic. Hij bouwde een wereldwijd imperium uit aan restaurants en bars in die Polynesische stijl. Ondanks een houten been en tbc-aanvallen, evolueerde hij van een arm immigrantenkind uit Californië naar een gerespecteerd zakenman. Een echte selfmade man dus!
Trader Vic en Polynesië
In 1944 had Vic een gesprek met een van zijn barmannen. Samen besloten ze een nieuwe rum cocktail te creëren. “Dit wordt de beste rum cocktail ter wereld”, zou Vic geroepen hebben. Toen hij op het punt stond zijn brouwsel te proeven, stapten zijn Tahitiaanse vrienden Ham en Carrie binnen. Carrie was zo enthousiast over de cocktail dat ze “mai tai rao ae” riep, wat zoveel wil zeggen als “het is fantastisch, niet van deze wereld”. Voor Vic was de naam dan ook meteen bezegeld. De mai tai veroverde daarna in sneltempo de wereld!
Trader Vic’s over de hele wereld
Net als de Trader Vic’s, trouwens. Mijn eerste ervaring met Trader Vic’s was in San Francisco. Het was alsof ik binnenstapte in een fabelachtige wereld waar tiki’s, tribale trommels en kano’s, visnetten en bamboe alles overheersen. In de tropische sfeer proef je van internationale keuken, een soort fusion avant la lettre. Chinese stir-fries, Indische curries, Franse klassiekers … eigenaardig genoeg vinden ze er allemaal hun plaats.
Maar het echte hoogtepunt bij Trader Vic’s is toch wel de bar waar immense cocktails geserveerd worden. Niet zomaar in een glas, maar in keramiek in de vorm van rumvaten, kavakommen, tikibeelden en zelfs doodshoofden. Vroeger kon je die kommen en bekers ter plaatse komen, maar dat is door het huidige schaarse aanbod helaas niet meer mogelijk. Spijtig genoeg denken sommige klanten dat je de koppen gratis mag meenemen...
Heb je trek in zo’n tiki-ervaring? Om een Trader Vic’s te vinden in Europa moet je naar München. Verder kan je op meerdere plaatsen in het Midden-Oosten terecht.
Maak de originele mai tai van Trader Vic’s!
Vandaag is de mai tai een van de beroemdste, maar ook meest gekopieerde cocktails ter wereld. De oorspronkelijke mai tai maak je met limoen, amandel, suikersiroop, orange Curaçao en een 17 jaar oude rum die je nu niet meer vindt. Toch geven veel bars je een mengeling van allerlei vruchtensappen en rum, of de barman serveert je er een float van rum bij. Maar die hebben niets met Trader Vic’s echte mai tai te maken.
De authentieke versie krijg je alleen bij Trader Vic’s. Gelukkig nam ik het recept voor je mee!
Ingrediënten
Voor 1 cocktail
- 30 ml rum, Appleton Gold of St James
- 30 ml rum, Appleton Dark of Negrita
- 15 ml limoensap, de uitgeperste helft heb je nodig voor de afwerking
- 15 ml likeur orange Curaçao, kan je vervangen door Cointreau
- 7 ml suikersiroop
- 7 ml orgeatsiroop
- Een handvol ijsblokjes
- 1 takje munt
-
Recept mai tai
Doe de rums, het limoensap, de likeur en de siropen met de ijsblokjes in een shaker. Shake krachtig en giet zonder te zeven in een oldfashionedglas. Leg de uitgeperste limoenhelft omgekeerd op het ijs en prik het takje munt ernaast. Samen moeten ze lijken op een eilandje met palmboom. Manuai! Cheers!