Het bijzondere aan Deense hotdogs
Hotdogs zijn overal ter wereld een zomerse favoriet. Je eet ze tijdens een wandeling door het park, bij je favoriete sportwedstrijden of rond een kampvuur. Hoewel worsten in alle smaken al eeuwen bestaan, waren het waarschijnlijk de Duitsers die aan de basis lagen van de hotdog zoals we die nu kennen: een Frankfurterworst op een lang broodje met een laagje mosterd erop. Maar in Denemarken doen ze het net een beetje anders. Tijdens mijn reis naar Kopenhagen besloot ik uit te zoeken wat een Deense hotdog zo bijzonder maakt.
Van de Oddysee naar New York
Homerus had het in zijn epische gedicht De Odyssee al over heerlijke geitenworstjes op de grill. Dat was bijna 3000 jaar geleden. In diezelfde tijd maakten Chinese koks ook worstjes met restjes vlees, duizenden kilometers verderop. Deze gewoonte om etensresten niet te verspillen bestaat al heel lang en worsten zijn een geweldige manier om kleine stukjes vlees te verwerken en te bewaren.
Worsten vonden ook hun weg door Europa en kwamen in Duitsland terecht. De Duitsers omarmden de worst in al zijn vormen en smaken. Frankfurt zegt dat het de geboorteplaats van de hotdog is, maar Wenen maakt ook aanspraak op die titel. Wat we wel weten is dat de Duitsers 500 jaar geleden al worst met brood aten. Deze traditie werd naar de Nieuwe Wereld gebracht door Duitse immigranten, die hun dachshund of teckelworstjes op brood verkochten vanuit handkarren.
Maar het was de Joodse immigrant Nathan Handwerker uit Polen die de hotdog populair maakte in Amerika. Hij spaarde genoeg geld bij elkaar om zijn eigen hotdogkraam te kopen en verkocht zijn hotdogs voor een lagere prijs dan zijn concurrenten. Nathan's Famous was zijn handelsmerk en het werd de maatstaf voor de beste hotdogs in Amerika.
De hotdog verovert Denemarken
Hotdogs waren aan het eind van de 18e eeuw al populair in Amerika en Duitsland, maar pas in 1920 had Denemarken zijn eerste hotdogkraam. De stadsautoriteiten in Deense steden waren niet happig op het afgeven van vergunningen. Ze waren bang dat de drukte bij de kraampjes verkeersproblemen zou veroorzaken. Ze vonden ook dat eten op straat niet oké was. Maar Charles Svendsen Stevns was vastbesloten om te slagen en kreeg als eerste toestemming om op verschillende plaatsen in Kopenhagen een hotdogkraam te openen. De Denen waren meteen verslingerd aan het broodje worst en omarmden de hotdog als hun nieuwe favoriete street food.
Alles begint met de worst
Het belangrijkste verschil tussen een Deense hotdog en alle andere is de worst. In Denemarken noemen ze die pølser. De extra lange worst is gemaakt van puur varkensvlees en kruiden zoals kardemom en nootmuskaat. De worsten worden gemaakt met een natuurlijke darm en gerookt boven beukenhout. Ze zijn er in twee versies. De populairste is de røde pølser, een soort Weense worst waarvan het omhulsel rood gekleurd is met karmijn. Ze worden altijd gekookt of gepocheerd. Dan is er de gewone pølser, die een natuurlijke bruine kleur heeft en altijd wordt gegrild.
Je kan in Brussel pølser kopen bij Nordic Fine Foods, Archimedesstraat 59, 1000 Brussel.
Remoulade, de Deense saus bij uitstek
Dan is er nog de saus. Een Deense hotdog is geen hotdog zonder remoulade. De traditionele saus wordt geserveerd bij alles van smørrebrød, hotdogs en hamburgers tot gebakken vis en rosbief. De basis van de saus is mayonaise en zure room. Bovendien zit er een mix van groenten en kruiden in. Meestal bevat remoulade wortels, witte kool, rode ui en ingemaakte komkommer of augurk. Je kunt de saus ook maken met kappertjes, rode kool, knolselder of dille. Er is geen vast recept voor remoulade. In feite zijn er net zoveel versies als er koks zijn.
De klassieke Deense hotdog toppings
Als je aankomt op de luchthaven van Kopenhagen, staat de Deense pølsevogn, het hotdogkraam, op je te wachten met de typische Deense hotdog. Welke traditionele toppings kun je verwachten? Als je eenmaal hebt gekozen tussen een rode pølser en een gewone pølser, wordt de hotdog gegarneerd met zoete of pittige mosterd, ketchup, remoulade, rauwe ui, gebakken ui en komkommer. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde ingrediënten niet te nemen, maar voor de volledige Deense hotdogervaring is de all-in versie een must.
Recept: Klassieke Deense hotdogs
Ingredienten:
Voor de hotdogs:
- 4 hotdog broodjes
- 4 Frankfurter worsten of Deense pølser
- 2 eetlepels gesnipperde rode ui
- Ketchup
- Zoete of pittige mosterd
Voor de remoulade:
- 1 kleine wortel
- 2 blaadjes witte kool
- ½ snackkomkommer of 1 grote augurk
- ¼ rode ui
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel bieslook
- 1 koffielepel mosterd
- ½ koffielepel kerriepoeder
- Sap van ½ citroen
- 100 ml mayonaise
Voor de komkommersalade:
- 1 komkommer
- 1 koffielepel zout
- 100 ml witte wijnazijn
- 2 eetlepels water
- 50 g suiker
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
Voor de gefrituurde ui:
- 2 uien
- 1 eetlepel bloem
- 1 koffielepel zeezout
- Olie om te frituren
-
Stap 1: Maak eerst de remoulade
Snijd de wortel in kleine blokjes en kook ze beetgaar. Snijd vervolgens de witte kool, rode ui en kappertjes fijn en de komkommer in blokjes. Voeg vervolgens alles samen.
-
Stap 2: Tijd om de komkommersalade klaar te maken!
Gebruik een mandoline om de komkommer in superdunne plakjes te snijden en bestrooi met zout. Laat de komkommer ongeveer een half uur staan. Spoel de plakjes af en dep ze droog. Meng de azijn, het water en de suiker samen tot de suiker helemaal is opgelost. Voeg nu de komkommer en peterselie toe aan het azijnmengsel en laat het ongeveer 30 minuten afkoelen in de koelkast.
-
Stap 3: Frituur de uien
Snijd de uien in dunne ringen met een mandoline. Meng de bloem met het zout en voeg de uienringen toe. Wentel ze om tot ze met een dun laagje bloem bedekt zijn. Schud de overtollige bloem eraf.
Verhit de olie tot 170°C en bak de uienringen in kleine porties tot ze goudbruin en knapperig zijn. Zodra de uien gebakken zijn, laat je ze uitlekken op wat keukenpapier en bestrooi je ze met wat extra zout.
-
Stap 4: Maak vervolgens de hotdogs
Je kunt de Frankfurters pocheren of de Deense pølser grillen. Snijd de broodjes in de lengte doormidden. Bestrijk ze vervolgens met mosterd en ketchup. Leg een worstje in elk broodje en voeg dan wat rode ui, remoulade, komkommersalade en gefruite ui toe om af te werken.
Zin in iets extravagants? Wat dacht je van een lobster roll, een luxe streetfood uit de VS?