Chutney, smaakmaker uit de Indische keuken
Zoetzuur en soms pikant, deze smaakmaker is niet weg te denken van de Indische tafel. Je vindt hem op basis van groenten, vruchten of verse kruiden, zoals mango of tomaat, kokos of munt. Chutney wordt niet meer enkel in India gegeten, maar vond zijn weg naar onze Westerse keukens.
Wat is chutney en hoe gebruik je het?
Chutney is een soort dip of sausje dat je maakt op basis van fruit, groenten of kruiden. Daarbij voeg je een zuur, meestal azijn, suiker en specerijen. Een chutney moet je niet altijd stoven. Soms volstaat het dat je de ingrediënten in een blender mixt.
Chutney eet je bij allerhande gerechten. Met een koffielepel van deze smaakmaker breng je een evenwicht van zuur, zoet en pikant in je maaltijd.
Hoe lang kan je chutney bewaren?
De bewaartijd hangt af van het type chutney. Over het algemeen kan je chutney van verse kruiden hoogstens enkele dagen in de koelkast houden. Een gestoofde chutney is dan meer zoals een marmelade met een lange bewaartijd. Kokoschutney is het gevoeligst. Die gebruik je best binnen de 24 uren.
Frisse muntchutney
- 2 bosjes munt
- 1 bosje koriander
- 3 groene chilipepers
- 2 teentjes look
- 1 koffielepel komijnzaad
- Sap van ½ limoen
- Snuifje zout
Kokoschutney
- ½ kokosnoot, geraspt of 175 g diepgevroren geraspte kokosnoot
- 2 groene chilipepers
- ½ koffielepel komijnzaad
- ½ koffielepel grof zout
- ¼ koffielepel gemalen peper
- Sap van ½ limoen
Tomatenchutney
- 1 kg tomaten
- 2 teentjes look
- 3 rode chilipepers
- 1 cm gemberwortel
- 200 g suiker
- 120 ml ciderazijn
- Snuifje zout
-
Frisse muntchutney
Stap 1
Deze chutney van verse kruiden brengt een frisse toets aan je gerecht. Hij past perfect bij dosa en een pittige curry. Pluk de blaadjes munt en koriander van de takjes. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten uit de chilipepers.
Stap 2
Zet nu een pan op het vuur en rooster het komijnzaad. Zorg ervoor dat je de zaadjes niet verbrandt want dan krijg je een wrange smaak. Doe daarna alle ingrediënten, behalve het limoensap, in een blender en mix tot een pasta. Voeg limoensap toe en eventueel wat zout naar smaak.
Een muntchutney kan je hoogstens 2 dagen bewaren in de koelkast.
-
Kokoschutney
Stap 1
Deze chutney is mijn absolute favoriet bij dosa. Je gebruikt versgeraspte kokosnoot, niet de gedroogde soort. Je kan ook diepgevroren geraspte kokos gebruiken. Die vind je in sommige Aziatische supermarkten.
Zet een pan op het vuur en rooster het komijnzaad. Zorg ervoor dat je de zaadjes niet verbrandt want dan krijg je een wrange smaak. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten uit de chilipepers.
Stap 2
Doe nu alle ingrediënten, behalve het limoensap, in een blender en mix tot een pasta. Voeg het limoensap toe.
De kokoschutney moet je op de dag zelf gebruiken.
-
Tomatenchutney
Stap 1
Deze chutney van verse kruiden brengt een frisse toets aan je gerecht. Hij past perfect bij dosa en een pittige curry.
Eerst snij je de tomaten in grove stukken. De look, chilipepers en gemberwortel hak je fijn. Zorg ervoor dat je de zaadjes en zaadlijsten uit de chilipepers verwijdert.Stap 2
Voeg nu alle ingrediënten samen in een kom die je op een laag vuur plaatst. Stoof tot het water uit de tomaten verdampt is en je een marmelade-achtige saus hebt.
Laat afkoelen en serveer op kamertemperatuur.