Aloo mehti, kruidige aardappelen uit de Indische keuken
Aloo mehti is een klassieker uit de Indische keuken. Het kruidige aardappelgerecht met fenegriekblaadjes is niet alleen zeer aromatisch, het is ook heel eenvoudig te bereiden. Aloo is het Hindiwoord voor aardappelen en mehti betekent fenegriek. Combineer de twee en je bekomt het perfecte bijgerecht voor je Indische maaltijd. Over gans India vind je aloo mehti ‘s ochtends op je bord, geserveerd bij een knapperige dosa.
Fenegriek, een veelzijdige plant
Fenegriek is een veelzijdige plant van de vlinderbloemfamilie die heel wat toepassingen kent. Fenegriek is niet alleen geliefd in de keuken. De plant heeft een heilzame werking op het lichaam en wordt daarom ook in de medische wereld gewaardeerd. Fenegriek komt oorspronkelijk uit Mesopotamië en zijn goede eigenschappen waren al in de oudheid gekend. De Oude Grieken mengden de zaden van de plant onder het hooi van de paarden. Daarmee brachten ze de dieren snel in goede conditie en bleef ook het ongedierte weg. Het is niet verwonderlijk dat fenegriek ook gekend is als Grieks hooi.
Fenegriek als medicijn
Fenegriek is sinds de oudheid gekend in de plantgeneeskunde en wordt gebruikt als medicijn voor mens en dier. Fenegriek bevat veel mineralen zoals ijzer, koper en magnesium. Het helpt bij de opbouw van de spieren en remt de opname van cholesterol in het lichaam af. Fenegriek verlaagt verder het suikergehalte in het bloed en helpt bij de spijsvertering. Kortom, fenegriek is een indrukwekkende geneeskrachtige plant.
Een kruid en een specerij
Van de fenegriekplant kan je de klavervormige blaadjes en de zaden benutten. Het is daarom een kruid en een specerij.
Je kan de zaden gans of gemalen gebruiken. Je verwerkt het als specerij vooral in curries, chutneys en stoofschotels met vis, vlees of groenten. Recentelijk worden de zaden verwerkt in kaas. Ze geven aan een vaste kaas zoals Gouda een nootachtige smaak. Je kan de zaden ook laten spruiten in een vochtige omgeving.
Als de zaden spruiten, krijg je fenegriek als kruid. De jonge blaadjes zitten vol ijzer en geven pit aan een zomers slaatje. De blaadjes van de volgroeide plant voeg je bij stoofpotten en gerechten zoals aloo mehti. Je kan de blaadjes vers of gedroogd gebruiken.
Hoe smaakt fenegriek?
Het blad van fenegriek heeft een licht bittere smaak. Bij fenegriekpoeder is die bittere smaak meer uitgesproken. De zaden van de plant zijn zeer aromatisch. Ze doen denken aan curry en mosterd. Aan kaas geven de fenegriekzaden een nootachtig aroma.
Zo maak je aloo mehti
Met de volgende ingrediënten maak je aloo mehti voor 4 personen
- 750 g aardappelen
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 rode ui
- 1 koffielepel zwart mosterdzaad
- ½ koffielepel komijnzaad
- 10 g gedroogde blaadjes fenegriek
- 2 verse groene chilipepers
- ½ koffielepel chilipoeder
- 1 koffielepel kurkumapoeder
- ¼ koffielepel chilivlokken
- ¼ koffielepel gemalen peper
- 1 koffielepel garam masala
- ½ koffielepel zout
- 50 à 100 ml warm water
-
Stap 1: de aardappelen koken
Je begint met de aardappelen te wassen. Je kookt ze dan gaar in de schil. Zo gaan er minder vitamines verloren. Laat de aardappelen afkoelen tot je ze in de hand kan nemen zonder je te verbranden. Verwijder de schil van de aardappelen en snij ze in grove stukken.
-
Stap 2: voorbereiding
Als je met veel ingrediënten werkt, is het altijd verstandig om je goed te organiseren. Hak eerst de rode ui in fijne schijfjes. Verwijder de zaadjes uit de chilipepers en hak ze fijn. Zet al je specerijen klaar in de juiste hoeveelheden.
-
Stap 3: aloo mehti bereiden
Zet een stoofpot op een matig vuur en verwarm hierin de kokosolie. Je voegt eerst het mosterdzaad toe. Laat het zaad springen en doe er het komijnzaad bij. Let op dat de zaden niet verbranden.
Nu meng je er de rode ui en de verse groene chilipepers onder. Laat stoven tot de uien glazig zijn. Vervolgens doe je de fenegriekblaadjes en al de andere specerijen bij de uien. Meng er nu de aardappelen en het zout onder.
Laat de kruidige aardappelen warmen. Meng regelmatig. Je wilt niet dat ze aanbranden. Word je aloo mehti te droog? Giet er dan een scheutje warm water bij.