Koninklijk Kopenhagen: paleizen en kastelen
De Deense monarchie gaat meer dan 1000 jaar terug tot de tijd van de Vikingen en is een van de oudste ter wereld. De verschillende koningen hebben prachtige historische paleizen en kastelen gebouwd in de hoofdstad en daarbuiten. We bezochten het kasteeleiland Slotsholmen, gingen vervolgens naar het sprookjesachtige Rosenborg Slot en keken naar de wisseling van de wacht bij Amalienborg Slot, de officiële residentie van de vorsten.
Slotsholmen en het Christiansborg Slot
Het ontstaan van de stad Kopenhagen
De geschiedenis van Kopenhagen begon in de 12e eeuw toen de machtige bisschop Absalon een kasteel en vesting bouwde op een klein maar strategisch gelegen eiland in de Øresund. De Hanze, een handelsverbond van steden, verwoestte de nederzetting 200 jaar later, maar het eiland bleef een belangrijk handelspunt op en rond de zeearm. Op het eiland werd een nieuw kasteel gebouwd en vanaf de 15e eeuw werd Kopenhagen het centrum van de monarchie. Het eerste Christiansborg paleis werd in de eerste helft van de 18e eeuw gebouwd, maar werd 50 jaar later door brand verwoest. Het tweede paleis onderging hetzelfde lot en het huidige derde Christiansborg paleis dateert uit 1928.
Slotsholmen vandaag
Midden in de oude binnenstad van Kopenhagen is het kasteeleiland Slotsholmen nog steeds het centrum van macht en recht. Christiansborg is de thuisbasis van het Deense parlement en het Hooggerechtshof, evenals het kantoor van de koning. De prachtige zalen van het paleis worden bezocht door staatshoofden en worden gebruikt voor recepties en staatsdiners. De vele kamers en zalen zijn rijkelijk versierd met kostbare materialen en prachtige kunstwerken.
De Grote Zaal biedt plaats aan 400 gasten en is versierd met kleurrijke moderne wandtapijten die de 1000-jarige geschiedenis van Denemarken uitbeelden.
Naast de paleiskapel en de ruïnes onder Christiansborg is ook de Koninklijke keuken een bezoek waard. Deze wordt nog steeds gebruikt voor recepties en feesten en je kunt er het koperen keukengerei van de koninklijke familie bekijken. De enorme collectie bestaat uit ongeveer 800 stukken die samen 2 ton wegen.
Er zijn ook de Koninklijke Stallen, waar de paarden en koetsen van de koninklijke familie worden bewaard, en de paleistoren, het Tårnet, die een prachtig uitzicht biedt over de daken van de stad.
Het restaurant Meyers y Tårnet bevindt zich in het mooiste deel van de toren. Het restaurant is eigendom van Claus Meyer, vader van de nieuwe Noorse keuken en medeoprichter van het legendarische restaurant Noma. Geniet van een Deense smørrebrød lunch van topkwaliteit in de historische omgeving van de toren.
Rosenborg Slot en Kongens Have
Christian IV, een geliefde vorst
Christian IV besteeg de troon in 1588 als 11-jarige prins en is na Margrethe II de langst regerende monarch van Denemarken. Hij is zowel een geliefde als een controversiële monarch onder het Deense volk. Aan de ene kant staat hij bekend om de verwoestende oorlogen met buurland Zweden waarin hij zijn land meesleepte. Aan de andere kant zette hij Denemarken op de kaart met zijn indrukwekkende bouwprojecten en grote investeringen in Renaissance kunst. Het Beursgebouw, de Ronde Toren en Paleis Rosenborg getuigen nog steeds van zijn eer en glorie.
Rosenborg Slot, van lustpaleis tot museum
Christian IV liet Rosenborg Slot bouwen in het begin van de 17e eeuw en het werd al snel zijn favoriete plek. De liefde van de koning voor de geneugten van het leven gaf het sprookjesachtige slot een reputatie als plezierpaleis.
Honderd jaar later werd Rosenborg niet meer bewoond door de koninklijke familie en in 1838 werd het paleis opengesteld voor het publiek als museum. De vele zalen en kamers bevatten unieke meubels en kunstvoorwerpen. Sommige kamers zien er nog precies zo uit als eeuwen geleden. Een van de hoogtepunten is de Schatkamer, waar de met edelstenen ingelegde gouden kronen van de absolute monarchie worden tentoongesteld. Er zijn ook vier sets kroonjuwelen en een unieke verzameling kostbaarheden, zoals de 600 jaar oude Oldenbergse hoorn en het staatszwaard van Christian III uit 1551.
Kongens Have
Het sprookjesachtige kasteel van Christian IV wordt omringd door uitgestrekte tuinen die samen het mooiste en oudste park van Kopenhagen vormen. Bij mooi weer is het de perfecte plek om te picknicken, wandelen of van de warme zon te genieten.
Amalienborg Slot en de Marmorkirken
De officiële residentie van de koning
Het vierdelige Amalienborg paleis is de officiële residentie van de huidige koning Frederik X en zijn gezin. Ook de afgetreden koningin Margrethe II verblijft nog altijd in een van de vier identieke gebouwen. Een deel van het paleis is open voor het publiek maar de meeste toeristen komen voor de wisseling van de wacht. Dit vindt elke dag om 12 uur plaats, wanneer de Koninklijke Garde door de straten van Kopenhagen naar het paleis marcheert.
Marmorkirken, een kerk gebouwd van marmer
Toen koning Frederik V zelf in 1749 de eerste steen legde voor de kerk ter ere van de koninklijke familie, wist hij niet dat het 150 jaar zou duren voordat de bouw voltooid zou zijn. Oorspronkelijk zou de Evangelisch-Lutherse kerk volledig uit Noors marmer worden opgetrokken, maar dit bleek zo duur dat het werk werd stilgelegd. Dankzij de financiële hulp van een invloedrijke zakenman werd de kerk uiteindelijk in 1894 voltooid en ingewijd. Naast Noors marmer werden ook andere materialen gebruikt, zoals Deens Faxe marmer.
Boven het ronde schip bevindt zich een koepel van 46 m hoog en 31 m breed, ondersteund door 12 pilaren. De binnenkant van de koepel is versierd met fresco's van de 12 apostelen. Aan de buitenkant staan beelden van religieuze figuren, waaronder Mozes en Maarten Luther. De koepel is in het weekend open voor publiek en biedt uitzicht over de stad.